Zemřel Lybijec Midžrahí, atentátník z Lockerbie

Abdal Basat Muhammad Midžrahí na snímku z roku 1992

Abdal Basat Muhammad Midžrahí na snímku z roku 1992 Zdroj: profimedia.cz

Zemřel Libyjec Abdal Basat Alí Muhammad Midžrahí, který byl jako jediný odsouzen za atentát na americké letadlo, které se roku 1988 zřítilo na skotskou obec Lockerbie. O jeho dnešní smrti informoval agenturu Reuters jeho bratr Abdalhakím. Zástupce některých britských postižených rodin vyjádřil lítost nad úmrtím Midžrahího, jehož vinu mnozí zpochybňují. Podle britského premiéra Davida Camerona je úmrtí příležitostí ke "vzpomínání" na oběti Lockerbie.

Midžrahímu bylo v dubnu 60 let, trpěl rakovinou prostaty a byl kvůli ní roku 2009 propuštěn z britského vězení do Libye. Tehdy mu lékaři dávali tři měsíce života.

Letadlo společnosti PanAm na lince z Londýna do New Yorku explodovalo nad Lockerbie 21. prosince 1988. Zahynulo tehdy 270 lidí, 259 z letadla a 11 na zemi. Nejvíce obětí bylo z USA.

Bratr Abdalhakím řekl, že zdravotní stav Midžrahího se v poslední době rychle zhoršoval. Midžrahí byl původně libyjský agent. Zemřel v Tripolisu asi hodinu po poledni SELČ, v sobotu se prý Midžrahího stav prudce zhoršil. Na smrtelné posteli byl prý tak slabý, že nedokázal mluvit. „Přejeme si, aby si lidé uvědomili, že byl nevinný,“ řekl Abdalhakím.

Nedávno byl Midžrahí tři dny hospitalizován a po transfúzích 16. dubna propuštěn domů. Dle tehdejších zpráv dostal 11 litrů krve. Lékaři přiznali, že se jeho stav horší, ale pustili ho domů, protože si prý přál být s rodinou.

Odsouzen byl v roce 2001 ve Skotsku k doživotí. Jeho pozdější propuštění odůvodněné humanitárními důvody nesly pozůstalí po obětech útoku těžce. Někteří žádali, aby byl znovu uvězněn a případ přezkoumán.

Midžrahí vystupoval v roce 2009 v Tripolisu z letadla jako zdravý člověk a byl přivítán jako hrdina, osobně ho z Glasgowa eskortoval syn tehdejšího vůdce Muammara Kaddáfího Sajf Islám. Británie byla za vydání hojně kritizována, protože se objevily informace, že Midžrahího vyměnila za své ropné zájmy v Libyi.

Midžrahí je otcem pěti dětí. Po návratu se držel stranou sdělovacích prostředků a žil za zdmi rodinné vily v luxusní čtvrti Tripolisu. Většinu času prý trávil na lůžku, jen občas se s pomocí hole prošel. Až do konce ale trval na své nevině v případu Lockerbie.

Trosky letounu Boeing 747 PanAm u LockerbieTrosky letounu Boeing 747 PanAm u Lockerbie|profimedia.czTrosky letounu Boeing 747 PanAm u Lockerbie

Zástupce britských rodin některých z obětí atentátu David Ben-Ayreah podle agentury AP řekl, že smrti jediné usvědčené osoby v případu „hluboce lituje“. Vždy prý věřil v Midžrahího nevinu. Naopak Midžrahího označil za „271. oběť Lockerbie“.

Okolnosti případu se neobjasnily ani po Kaddáfího loňské násilné smrti. Některé kruhy v Británii a USA jsou přesvědčeny, že Midžrahí nejednal sám a že útok byl proveden na příkaz libyjské rozvědky, která údajně propašovala na palubu kufr s bombou. Hlavním svědkem proti Midžrahímu byl maltský obchodník, který řekl, že u něj Midžrahí nakoupil oděv, jehož zbytky pak byly nalezeny v kufru s bombou. Nálož doplněná rozbuškou a časovacím spínačem byla ukryta v přenosném rozhlasovém přijímači kombinovaném s kazetovým přehrávačem, který byl uložen v kufru.

Británie po loňské Kaddáfího smrti požádala Tripolis, aby pomohl případ objasnit. Nová libyjská vláda ale brzy žádné konkrétní kroky nechystá, stejně tak odmítla požadavek znovu Midžrahího uvěznit nebo vydat.

Pro mnoho Libyjců je Midžrahí hrdina a obětní beránek, jehož Západ zneužil k ovládnutí Libye. Kaddáfí Midžrahího a dalšího člena tajné služby vydal k soudu do Skotska roku 1999, aby se vyvázal ze sankcí a mohl normalizovat vztahy se Západem. V procesu byl odsouzen jenom Midžrahí, jeho kolega byl shledán nevinným.