Zemřel následník rakouského trůnu Otto von Habsburg

Otto von Habsburg

Otto von Habsburg Zdroj: wikimedia.org

Nejstarší syn posledního rakouského císaře Karla I. Otto von Habsburg zemřel v noci na dnešek ve svém domě v bavorském Pöckingu. Podle sdělení své spolupracovnice zemřel ve spánku. Bylo mu 98 let. Informovala o tom rakouská agentura APA.

„Můj otec byl výraznou osobností. Ztrácíme v něm velkého Evropana, který nás převyšoval ve všem, co v současnosti děláme,“ řekl dnes podle rakouského deníku Die Presse jeho syn Karl Habsburg.

Jako nejstarší syn bývalého císaře byl Otto Habsburg hlavou Habsbursko-Lotrinského rodu a také posledním korunním princem Rakouska-Uherska. I poté, co Rakousko zabránilo zákonem celé jeho rodině v návratu na trůn, se věnoval politice. Za Druhé světové války bojoval proti připojení Rakouska k Německu a proti nacismu. Byl dlouholetým poslance Evropského parlamentu za bavorskou CSU.

Roku 1979 zde inicioval rezoluci, aby bylo jedno uvolněné křeslo v Evropském parlamentu věnováno ve prospěch národů za železnou oponou. Přes 30 let také stál v čele Panevropské unie, nejstaršího hnutí prosazujícího sjednocení Evropy. Od roku 2004 byl jeho čestným předsedou.

Předseda Evropské komise José Manuel Barosso Otta von Habsburga označil za „jednoho z velkých Evropanů, který během svého plodného života poskytl sjednocování kontinentu významné impulzy“. Rakouský kancléř Werner Faymann zdůraznil jeho „rozhodný odpor k nacismu a fašismu“.

Pohřeb syna císaře Karla I. je naplánován na 16. července ve vídeňské Kapucínské kryptě, rodinné hrobce Habsburků. Během posledního rozloučení bude do krypty přemístěna i rakev jeho ženy Reginy, která zemřela před rokem, uvedla agentura DPA.

Otto von Habsburg musel v roce 1919 se svými rodiči emigrovat z Rakouska, protože se jeho otec odmítl vzdát trůnu. Sám Otto se svých nároků vzdal až v roce 1961. Rakouský cestovní pas ale dostal až o čtyři roky později. Jeho příjezd do země v roce 1966 vyvolal protesty, kterých se zúčastnilo 250 tisíc lidí.

Postupně byly také rušeny další protihabsburské zákony. Na sklonku života se Otto von Habsburg dočkal zrušení dalšího z nich, kdy bylo v půli června členům jeho rodu umožněno kandidovat na rakouského prezidenta.

O zneplatnění toho zákona dlouhodobě usiloval Ulrich Habsburg, který se loni o křeslo hlavy státu ucházel, aby vyvolal společenskou debatu. V témže roce protihabsburský zákon kritizovala Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE).

Svým voláním „Lepší Otto nežli toto“ se na následníka rakouského trůnu odvolávají i čeští monarchisté během svého tradičního pochodu Prahou 8. ledna.