Zemřel zakladatel módní značky Kenzo. Cineworld uzavře všechna svá kina v USA a Británii

Zemřel Kenzó Takada, slavný japonský módní návrhář a zakladatel značky Kenzo.

Zemřel Kenzó Takada, slavný japonský módní návrhář a zakladatel značky Kenzo. Zdroj: Reuters

Cineworld, druhý největší provozovatel kin na světě, dočasně uzavře své sály v USA a Velké Británii. O práci kvůli tomu přijde 45 tisíc lidí.
Ve Stockholmu bude dnes udělena Nobelova cena za lékařství a fyziologii.
3
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Top události

Odchod slavného návrháře

V neděli večer podlehl následkům nemoci COVID-19 japonský módní návrhář Kenzó Takada. Jednaosmdesátiletý podnikatel zemřel v nemocnici Neuilly-sur-Seine poblíž Paříže. Takada založil světoznámý luxusní módní dům Kenzo, jenž působí na trhu již padesát let a v současné době patří do francouzského koncernu LVMH. Kenzó byl také prvním Japoncem, jemuž se podařilo prorazit v Paříži, hlavním městě globálního módního průmyslu.      

Ženeva má nejvyšší minimální mzdu

Švýcarský kanton Ženeva uzákonil zavedení nové minimální mzdy, která je považována za nejvyšší na světě. Sazba byla stanovena na rekordních 23 švýcarských franků, to jest přibližně 580 korun za hodinu vykonané práce. Reforma začne platit od 1. listopadu a dotkne se asi šesti procent místních zaměstnanců. Švýcarsko nemá jednotnou minimální mzdu, Ženeva se však nyní stala již čtvrtým ze 26 kantonů, co ji zavedl. 

Z trhů a burz 

Trhy se propadly kvůli Trumpovi

Onemocnění amerického prezidenta Donalda Trumpa nákazou COVID-19 způsobilo na konci minulého týdne propad na akciových trzích. Dow Jones se snížil o 0,48 procenta a širší S&P 500 ztratil 0,96 procenta. Nasdaq Composite uzavřel ve ztrátě 2,22 procenta. Za celý uplynulý týden ale všechny tři hlavní indexy posílily a to zejména díky nadějím investorů na zavedení nových opatření na podporu zaoceánské ekonomiky. Podobná situace je na burzách v západní Evropě. Až na německý DAX všechny nejsledovanější evropské indexy mírně vzrostly. 

Cineworld zavírá kina

Druhý největší kinematografický řetězec na světě Cineworld dočasně uzavře všechna svá kina ve Spojených státech a Velké Británii. Firmu trápí malé tržby a neustálé odkládání premiér velkých filmů. Uzávěra má trvat, dokud se nezmírní antikoronavirové restrikce. Korporace propustí 45 tisíc zaměstnanců. České pobočky Cineworldu by zatím měly zůstat otevřené. Akcie Cineworldu, který provozuje 536 kin v USA a 127 v Británii, v pátek poklesly o 2,52 procenta. 

Tweet dne

„Přes 205 tisíc Američanů zemřelo. Potřebujeme vůdce a ne pózování na fotky.“

Americký demokratický poslanec Hakeem Jeffries kritizuje prezidenta Donalda Trumpa. Ten navzdory onemocnění koronavirem včera krátce opustil nemocnici, aby se pozdravil se svými příznivci.  

Stane se dnes

  • Německá kancléřka Angela Merkelová bude jednat s Michelem Barnierem, hlavním vyjednavačem EU pro brexit. 
  • Ve švédském Stockholmu bude vyhlášeno jméno nového držitele Nobelovy ceny za lékařství. Letos tato kategorie budí kvůli současné pandemii mimořádnou pozornost.
  • Evropská unie zveřejní vývoj maloobchodních tržeb za srpen. Vyjde také konečná zpráva o vývoji podnikatelské aktivity v eurozóně za září.  
  • V Londýně začne soud s viníky, zodpovědnými za zabití 39 Vietnamců, kteří byli loni v říjnu nalezeni mrtvi v chladírenském nákladním voze na jihovýchodě Anglie.
  • V Paříži bude zahájen soudní proces s bývalým francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym. Politik je obviněný z korupce. 
  • Na aukci Sotheby’s v Hongkongu se bude dražit 102karátový diamant, druhý největší oválný diamant svého druhu na světě. Podle znalců by se mohl vydražit až za 30 milionů dolarů, tedy 670 milionů korun.