Zlaté vejce se jmenuje golfový průmysl

Golfové hřiště

Golfové hřiště Zdroj: CTK

Na hřišti v Augustě ve státě Georgia začíná ve čtvrtek Masters, první letošní golfový turnaj z kategorie major. Jako každoročně bude vyprodáno a stejně tak se čeká vysoká sledovanost. Golf patří totiž ve Spojených státech k nejoblíbenějším a také k nejvýnosnějším sportům.

Pro organizátory turnajů představují nejvyšší položku odměny hráčům. Loni se například na herní sérii PGA Tour vyplatilo na čtyřech turnajích kategorie major přes třicet milionů dolarů jen jako „prize money“ pro nejlepší hráče. Navzdory tomu nejenže jsou golfové turnaje výdělečné, ale představují obrovský přínos pro americkou ekonomiku.

„Golfový průmysl je větší než všechna ostatní sportovní odvětví dohromady,“ prohlásil šéf World Golf Foundation Steve Mona. Podle zprávy této nadace se roční příjmy z golfu ve Spojených státech pohybují kolem 170 miliard dolarů. V této částce nejsou započítány pouze profesionální turnaje, ale všechny příjmy, které golf získává – tedy například i z prodeje golfového vybavení amatérským hráčům, z prodeje suvenýrů během turnajů a podobně.

K rozvoji golfového průmyslu velice pomohlo, že už není považován za sport určený jen pro bohaté lidi. „Naopak, páteří golfového průmyslu jsou obyčejní lidé,“ zdůraznil Mona. Podle něj je tento vývoj znatelný především v USA, ale čím dál více se začíná prosazovat i v dalších zemích, ať už v Evropě nebo třeba v Austrálii, kde golf v poslední době rovněž vzkvétá.

Žebříček golfových turnajůŽebříček golfových turnajů | E15/PGA Tour

Za zvyšující se popularitu tohoto sportu může z velké části jediná osoba, tedy dlouholetý nejlepší golfista světa Tiger Woods. Právě on přilákal k obrazovkám miliony lidí, kteří si posléze golf oblíbili natolik, že se mu začali sami věnovat, ať už aktivně nebo pasivně. V obou případech se ale zapojili do golfového průmyslu.

Rostoucí zájem, potažmo příjem peněz, se projevuje i na profesionálních turnajích. Jejich organizátoři si díky tomu mohli dovolit zvyšovat finanční odměny. Kromě velkých turnajů, jako jsou majory, ale vydělávají i menší soutěže. I těch se totiž drží sponzoři a podporují je.

Golf také každoročně přispívá značnou sumou na charitativní účely. Organizace PGA, která zastřešuje největší světové turnaje, loni například darovala na dobročinné účely 130 milionů dolarů. „Pro golf je velice důležité veřejné mínění, aby dokázal, že není hrou jen pro privilegované. A to se mu daří,“ míní Mona.

Stanislav Matuš: Americká PGA je pro mne jen bonus navíc