Zlato zatím prodávat nebudeme, řekl kyperský ministr financí

Prodej zlatých rezerv v rámci mezinárodního záchranného plánu dohodnutého tento měsíc eurozónou Kypr nepovažuje za svou prioritu. Země stále zkoumá všechny možnosti, jak sehnat peníze nebo uspořit výdaje, a splnit tak svůj díl dohody, řekl agentuře Reuters tamní ministr financí Charis Georgiadis.

Ministr také poznamenal, že očekává v řádu dnů až týdnů zmírnění režimu kontroly pohybu kapitálu, který země nastolila koncem března v obavách z nekontrolovatelného výběru úspor z bank. Krátce před tím vyšlo najevo, že klienti finančních domů o část svých vkladů mohou přijít.

Souhlas Kypru s prodejem zlata v hodnotě 400 milionů eur z jeho rezerv vyvolal počátkem tohoto měsíce obavy na trhu, což částečně přispělo k největšímu poklesu ceny zlata za posledních 30 let. I když rezervy Kypru jsou poměrně malé, trhy pohltila obava, že půjde o precedens, jemuž se dříve či později nevyhnou i další země eurozóny, které by mohly být nuceny se takto vypořádat s finančními obtížemi.

„Uděláme vše pro to, abychom splnili všechny fiskální cíle. Jsem si jistý, že se nám podaří shromáždit částky, které si musíme obstarat,“ řekl Georgiadis. Jinak by se musely podle něho parametry záchranného plánu předělávat, čemuž se musí zabránit.

Vývoj ceny zlata za poslední rok
gold price charts provided by goldprice.org

Kypr, který se minulý měsíc ocitl na pokraji bankrotu, musel restrukturalizovat svoje dvě největší komerční banky, což se promítlo do konfiskace většiny nepojištěných vkladů, nad 100 tisíc eur, což je povinný limit v Evropské unii. Druhá z bank, Laiki, v rámci těchto opatření padla. Oba ústavy byly těžce zasaženy rizikovými investicemi v Řecku.

Záchranný plán pro Kypr má hodnotu 23 miliard eur (téměř 595 miliard korun). Součástí projektu je tříletý záchranný úvěr v objemu deseti miliard eur, který má Kypr dostat od eurozóny a Mezinárodního měnového fondu (MMF). Kypr si ještě vlastními silami musí obstarat dalších 13 miliard eur, ačkoli se původně počítalo jen s více než sedmi miliardami.

Petr Zahradník: Zlato a nejistota