Znečištění vzduchu způsobilo v roce 2012 sedm milionů úmrtí

Čínské hlavní město Peking kvůli silnému smogu vyhlásilo částečný zákaz provozu úředních vozidel. Množství škodlivin v ovzduší v metropoli v minulých dnech několikanásobně překročilo limity.  (Foto ČTK)

Čínské hlavní město Peking kvůli silnému smogu vyhlásilo částečný zákaz provozu úředních vozidel. Množství škodlivin v ovzduší v metropoli v minulých dnech několikanásobně překročilo limity. (Foto ČTK) Zdroj: ctk

V důsledku znečištění ovzduší zemřelo v roce 2012 kolem sedmi milionů lidí, což představuje 12,5 procenta tehdejšího celkového počtu úmrtí ve světě. Jde o více než dvojnásobný počet úmrtí spojených s nemocemi způsobenými špatným vzduchem než při posledním hodnocení za rok 2008.

Znečištění ovzduší se tak podle zprávy Světové zdravotnické organizace stalo nejvážnějším zdravotním rizikem spojeným se životním prostředím. V roce 2008 mohla podle předchozí bilance špatná kvalita vzduchu za smrt 3,2 milionu lidí. Organizace však nechce data z obou zkoumání zvlášť srovnávat, neboť prý v obou případech používala různou metodiku a pro předchozí zprávu hodnotila pouze městské oblasti, kdežto pro tu současnou přidala i venkov.

Data z aktuální zprávy jsou nicméně varovná. „Rizika spojená se znečištěním ovzduší jsou větší, než se dříve uvažovalo, zvláště pokud jde o onemocnění srdce a mozkovou mrtvici,“ uvedla ředitelka sekce veřejného zdraví Světové zdravotnické organizace Maria Neiraová.

Častými oběťmi znečištění ovzduší jsou chudé ženy, děti a staří lidé, kteří tráví hodně času doma, kde dýchají kouř a saze unikající z kamen a sporáků na uhlí a dřevo, poznamenala zástupkyně Neiraové Flavia Bustreová.

Trpí zejména chudí

Nejpostiženějšími částmi světa jsou podle zprávy jihovýchodní Asie a západní oblasti Tichomoří, kde předloni kvůli znečištěnému ovzduší zemřelo asi 5,9 milionu lidí. Většinu tamních obětí má přitom na svědomí znečištěný vzduch v obydlích.

K nejčastějším onemocněním vyvolaným dýcháním znečištěného vzduchu venku či doma patří záněty dýchacích cest, choroby srdce, mozkové mrtvice a nádorová onemocnění, především plic.

Vlády a samosprávy by podle organizace měly co nejrychleji přijít s nápady, jak omezit produkci plynů znečišťujících vzduch venku a v obydlích. To by mohlo vést k záchraně milionů životů, zdůraznila Světová zdravotnická organizace. Ta už dříve mimo jiné doporučila, aby se úřady zaměřily na zavádění zdravějších „čistých“ energií do lidských obydlí.

Může za to doprava a průmysl

Velké znečištění ovzduší je často důsledkem špatných postupů a praxe v dopravě, energetice, likvidaci odpadů, průmyslu a některých dalších sektorech. „Zdravější strategie také budou z dlouhodobé perspektivy ekonomicky přínosné vzhledem k úsporám, ke kterým dojde ve zdravotnictví,“ uvedl podle webu organizace její koordinátor pro veřejné zdraví Carlos Dora. Ženevské sídlo Světové zdravotnické organizace ještě letos zveřejní instrukce ke kvalitě vzduchu z pohledu používaného paliva v domácnostech. V textu k nynější zprávě dále také slibuje upřesnit údaje o úmrtnosti v důsledku špatného ovzduší v jednotlivých zemích a kvalitu ovzduší v 1600 městech ze všech oblastí světa.