Zpráva o brutalitě výslechů je jednostranná a chybná, brání se exšéfové CIA

Sídlo CIA v Langley, Virginia (USA)

Sídlo CIA v Langley, Virginia (USA) Zdroj: Carol M. Highsmith, Wikimedia

Zprávu vyšetřovacího výboru amerického Senátu o kontroverzních metodách výslechů americké CIA několik bývalých ředitelů této tajné služby zpochybnilo; dokument je podle nich jednostranný a chybný. Exšéfové odmítají, že by tvrdé výslechy nepřinesly žádné výsledky, naopak prý zachránily tisíce životů. Také označují za omyl názor senátního výboru, že CIA o své činnosti po teroristických útocích z 11. září 2001 lhala nadřízeným.

Vyplývá to z článku, který dnes zveřejnil list The Wall Street Journal a pod který se podepsali bývalí ředitelé CIA George Tenet, Porter Goss a Michael Hayden a také tři jejich někdejší náměstci. „Výbor nám předal jednostrannou studii poznamenanou faktickými a interpretačními chybami, zejména mizerně zpracovaný a fanatický útok proti agentuře, která udělala nejvíce pro to, aby ochránila Ameriku po útocích z 11. září,“ uvádí se v textu.

Závěrem zprávy senátního výboru je konstatování, že navzdory mučení zajatců během vlády exprezidenta George Bushe se CIA nepodařilo zmařit všechna následující spiknutí.

Exšéfové: Bez výslechů bychom bin Ládina nedopadli

Bývalí šéfové CIA ale oponují tvrzením, že Spojené státy by nikdy nevystopovaly a nezabily vůdce Al-Káidy Usámu bin Ládina v roce 2011 bez informací získaných při oněch kontroverzních výsleších. Brutální metody také vedly údajně k dopadení dalších vysoce postavených činitelů Al-Káidy, k získání cenných informací o organizaci a k záchraně tisíců lidských životů. Podařilo se tak prý zmařit plány Al-Káidy, včetně chystaného atentátu na západní pobřeží USA, který se měl podobat útokům z 11. září 2001.

Bývalí vedoucí činitelé CIA obhajují metody výslechů s poukazem na to, že agenti byli vystaveni bezprecedentnímu tlaku, každodennímu „scénáři tikající časované bomby“, který vyžadoval rychlé jednání.

Zpráva výboru podle někdejších šéfů americké rozvědky „naprosto chybuje“ v tvrzení, že CIA uváděla v omyl Bílý dům, ministerstvo spravedlnosti, Kongres a veřejnost, pokud jde o výslechové metody. CIA prý žádala a obdržela souhlas Bílého domu a ministerstva spravedlnosti, aby svoje metody uplatňovala, a rovněž o nich a o jejich výsledcích informovala Kongres.

Udělali jsme chyby, přiznali představitelé CIA

„V žádném případě nechceme tvrdit, že jsme všechno perfektně zvládli, a to zejména v nouzových a často chaotických situacích, jimž jsme čelili bezprostředně po 11. září 2001,“ uvedli bývalí nejvyšší představitelé CIA. „Stejně jako ve všech jiných válkách byly v našem programu nepochybně věci, které se neměly stát. Když jsme se o nich dozvěděli, informovali jsme o těchto případech generálního inspektora CIA nebo ministerstvo spravedlnosti a usilovali jsme o přijetí nápravných opatření,“ dodali.

Bývalí ředitelé CIA a jejich náměstci také kritizují členy senátního výboru za to, že se na ně neobrátili s žádostí o jejich názory a že rovnou bez zevrubnějšího průzkumu dospěli k závěru, že metody výslechů neposkytly žádné užitečné zpravodajské informace.