Největším rizikem pro Evropu jsou „domácí“ islamisté, říká protiteroristický koordinátor EU

Gilles de Kerchove

Gilles de Kerchove Zdroj: ctk

Islámský stát sice kolabuje, ale terorismus z Evropy nemizí, jak ukázal úterní útok v belgickém Lutychu. Podle protiteroristického koordinátora Evropské unie Gillese de Kerchove se však atentátníci stále více rekrutují z řad domácích radikálů - ti většinou nemají formální vazby na teroristické organizace, radikální islamistická propaganda je však inspiruje.

Pokud jde o terorismus, jaké skupiny jsou teď největší hrozbou pro země Evropské unie?

Největší hrozbou jsou stále radikální islamisté. Ale po kolapsu chalífátu, tedy po dobytí území teroristické organizace Islámský stát v Sýrii a v Iráku, se změnila povaha této hrozby. Evropské tajné služby se domnívají, že hlavním nebezpečím jsou teď domácí teroristé. Lidé, kteří nebyli v Iráku a v Sýrii, nebojovali tam po boku radikálních organizací jako IS nebo Fronta an-Nusra a neměli s nimi nikdy formální spojení. „Jen“ je inspiruje radikální islamistická propaganda.

Zároveň musíme být bdělí, protože nevíme, jak se bude vyvíjet Islámský stát. Fyzický chalífát byl sice zničen, ale mezi Irákem a Sýrií je stále tři až pět tisíc jeho bojovníků a navíc Islámský stát stále produkuje propagandu na internetu. I když v menší míře a horší kvalitě.

Domácí teroristé, o kterých jste mluvil, jsou tedy inspirováni propagandou Islámského státu?

Všeobecně propagandou, která se dá najít na internetu. Část byla vytvořena Islámským státem. Ten měl velmi talentované lidi používající sociální média a vyráběl spousty videí. Al-Káida dělá to samé a už dlouhá léta. A mnohé věci nahrávají na internet sympatizanti extrémistických organizací. Jde o velké množství různého materiálu.

Nyní jako EU pracujeme spolu s internetovými společnostmi na tom, aby takový materiál velmi rychle mizel z internetu. A aby se tam po svém smazání nemohl objevit znovu.

Proč se vlastně muslimové v Evropě radikalizují? Jaké jsou hlavní příčiny?

Já to obvykle popisuji ve třech kategoriích. První příčinnou jsou věci, které souvisí s osobním traumatem: může to být rozvod, to, že rodinu opustil otec, problém identity u druhé generace muslimských přistěhovalců v Evropě, pocit velké nespravedlnosti, když máte dojem, že muslimové jsou ohrožení nebo máte specifické sympatie pro Palestince. Může tu hrát roli i diskriminace, islamofobie a špatné sociální podmínky.

Druhá kategorie je spojena s ideologií a tady se dotýkáme radikálního islámu. Experti jsou rozděleni v názoru, zda tu radikální islám hraje roli sám o sobě jako impuls pro radikalizaci nebo zda na konci procesu radikalizace napomáhá jeho černobílé vidění světa k tomu, že si člověk s jeho pomocí ospravedlní použití násilí.

Ve třetí kategorii jsou impulsy, které bych označil jako usnadňovače radikalizace. Patří sem pobyt ve vězení, internet a salafistické organizace. Mnoho útočníků se radikalizovalo ve vězení, mluvili jsme o roli internetu a salafistické organizace aktivně rekrutují lidi na ulici (salafistická verze islámu požaduje očištění víry od novot a návrat k praxi předků. Radikální islamisté často vycházejí ze salafíje – pozn. redakce).

Dám vám příklad z mé země, z Belgie. Belgie měla jeden z nejvyšších počtů radikálů bojujících v řadách Islámského státu v Iráku a v Sýrii pokud to měříme v přepočtu na obyvatele. Jedním z důvodů byla existence salafistické organizace Sharia4Belgium. Členové této organizace rekrutovali lidi v ulicích Bruselu, Vilvoorde a Antverp. Většinou na bohatším severu země. Odtud také odešlo k Islámskému státu více lidí než z jihu. Důvodem nebyla chudoba, ale právě nábor těchto lidí extrémistickou salafistickou organizací.

Musíme pracovat na všech aspektech, pracovat proti radikalizaci ve vězeních, na internetu, zakázat extrémistické salafistické organizace. Musíme omezit chudobu, zlepšit vzdělávání, podporovat kritické myšlení atd.


Zbytek rozhovoru čtěte na Info.cz >>>