Vztahy na pracovišti je lépe vůbec nezačínat

Odhalení. Muži většinou dokážou svou zamilovanost lépe skrývat, proto se častěji
„prozradí“ spíše ženy, které do vztahu zapojují více emocí a citů

Odhalení. Muži většinou dokážou svou zamilovanost lépe skrývat, proto se častěji „prozradí“ spíše ženy, které do vztahu zapojují více emocí a citů Zdroj: profimedia

V práci trávíme o dost více času než doma nebo jinde ve společnosti, a tak není divu, že si své partnery nacházíme často právě zde. Občas jde jenom o krátkodobý „úlet“, ovšem stává se, že některé v zaměstnání navázané vztahy vyústí v trvalý svazek, leckdy i manželství.Možná už jste byli svědky situace, kdy vzájemné okouzlení mezi kolegy změnilo vztah pracovní v osobní a intimní. A možná jste byli dokonce přímou součástí toho… Jak se v takové situaci zachovat?

Kolega, nebo šéf?

Osobně vidím velký rozdíl v tom, na jaké úrovni z hlediska firemní hierarchie se nacházejí lidé, kteří spolu navázali partnerský vztah – jestli pracují jako kolegové, nebo je jeden z nich o pozici výše či níže a pracuje jako nadřízený nebo podřízený svého protějšku. Když se zamilujete na pracovišti, málokdy se stane, že se vám to podaří dlouhodobě utajit. Zejména ženy jsou expertkami na to, aby svými – často nechtěnými – signály dávaly všem stranám najevo, že jsou zamilované. A je to skvělá lidská intuice, která vždy brzy odhalí, že mezi kolegy jde o něco více než o pouhý formální pracovní vztah. Muži většinou dokážou svou zamilovanost lépe skrývat, proto se častěji „prozradí“ spíše ženy, které do vztahu zapojují více emocí a citů. Nejlepší je sledovat reakce okolí a podle toho se zařídit. Pro atmosféru na pracovišti je však vhodnější to kolegům říct.

Ovšem jak už jsem naznačila, záleží také na postavení ve firmě a na zaměstnavateli a jeho postoji ke vztahům na pracovišti. Jestliže jsou partneři na stejné úrovni z hlediska firemní hierarchie, bývá to většinou menší problém a ze strany kolegů nebo nadřízeného se jejich vztah jakoby „přehlíží“. Navíc zamilovanost s sebou přináší vyšší výkonnost – jeden se snaží před druhým blýsknout, ukázat se v lepším světle, což má pozitivní vliv i na pracovní výsledky.

Problém může nastat tehdy, když se partneři rozejdou a musí spolu nadále trávit čas na stejném místě, případně se denně potkávat. Je to nepříjemná situace jak pro ně, tak i pro jejich kolegy. Ještě větší komplikace však nastávají ve chvíli, kdy je jeden z partnerů nadřízeným toho druhého. Člověk v tomto postavení bude vždy v očích svých podřízených v určitém „podezření“, že svého partnera upřednostňuje před ostatními, případně že má jeho partner větší výhody než ostatní kolegové v týmu. Proto se také situace řeší buď přesunem jednoho z partnerů do jiného oddělení, anebo úplným odchodem z práce.

Nutné vyústění

Některé dvojice svůj vztah raději tají, ale jak už bylo řečeno, dlouhodobě to většinou nefunguje. Sice tady platí, že v počátku zamilovanosti se partneři snaží udělat jeden pro druhého výrazně více a jejich pracovní výkonnost se zvyšuje, taková snaha má však krátkodobý charakter.
Těžko se divit, že šéfové zpravidla nevidí partnerské vztahy na pracovišti rádi. Pokud se nejedná o krátkodobý flirt, většinou může narušit fungující atmosféru v týmu a samozřejmě také vztahy mezi ostatními kolegy. Proto je vždy lepší vztahy na pracovišti buď vůbec nezačínat, nebo se smířit s tím, že když se zamilujete, bylo by lepší najít si jiné místo.

Autorka je psycholožka a vedoucí personálně-vzdělávací společnosti

Více v letním dvojčísle časopisu Moje psychologie