Peníze nevydělávají, Češi vybírají úspory a utrácejí. Pomáhá růst mezd a víra v dobré časy

Kreditní karty

Kreditní karty Zdroj: Aleš Pospíšil

Nabídka práce
Restaurace v centru Prahy
Maloobchodní prodejna
Prodejna potravin
Maloobchodní prodejna
17
Fotogalerie

Ekonomice se daří, depozitní úroky jsou na nule a Češi věří, že dobré časy hned tak neskončí. Lidé tak začali vybírat úspory a utrácí. Dle Ministerstva financí (MF) se spotřeba domácností meziročně zvedla o 3,5 procenta. Dle MF se ekonomický růst v 1. čtvrtletí letošního roku ve srovnání s předcházejícím čtvrtletím nečekaně zrychlil na 1,5 procenta. Meziročně se pak reálný HDP zvýšil o 4 procenta, čemuž napomohl i vyšší počet pracovních dnů.

Zbytek roku 2017 se dle odhadů ponese opět ve zvýšené spotřebě domácností, což zajistí rostoucí mzdy i vyšší daňové zvýhodnění pro rodiny s více dětmi. Zlepšení kondice české ekonomiky i vnějšího prostředí vede ke zvýšení predikce růstu reálného HDP pro rok 2017 z 2,5 na 3,1 procenta a pro rok 2018 z 2,5 na 2,9 procenta.

Co se týče trhu práce, poptávka po pracovní síle má nadále růst. Předpověď míry nezaměstnanosti pro rok 2017 mírně zlepšuje z 3,4 na 3,2 procenta, pro rok 2018 pak z 3,2 na 2,9 procenta. Na této úrovni má nezaměstnanost již jen velmi omezený prostor pro další pokles, upozorňuje ministerstvo.

Není ale vše jen růžové, číhají na nás i mnohá rizika. Například zahraniční poptávku by nepříznivě ovlivnila skutečnost, kdy by budoucí uspořádání vztahů mezi Velkou Británií a EU významně zvyšovalo bariéry pro mezinárodní obchod.

Rizikem je i zpomalení čínské ekonomiky či eskalace problémů italského bankovního sektoru, kde se vláda v rozporu s pravidly EU (ale se souhlasem Bruselu) rozhodla sanovat z veřejných peněz krachující banky Banca Popolare di Vicenza a Veneto Banca, což má daňové poplatníky stát až 17 miliard eur (440 mld. korun).

Pokud jde o vnitřní rizika, tím nejvýznamnějším je v současné době nedostatek zaměstnanců s vhodnou kvalifikací. V neposlední řadě pak nezanedbatelné riziko představuje také razantní růst nabídkových cen bytů. Detaily zprávy najdete zde.