Zákaz kouření srazí tržby hospod o desetinu. Nakonec má ale státu víc peněz ušetřit

Zákaz kouření by měl v restauracích platit od roku 2014.

Zákaz kouření by měl v restauracích platit od roku 2014. Zdroj: wikimedia.org

Ilustrační foto
Kouření v restauracích, ilustrační foto
..
Restaurace Na blbym místě
Pivo
7
Fotogalerie

Většina podniků, kde se doposud smělo kouřit, s napětím očekává, jak se zákaz promítne do jejich tržeb. S ohledem na zkušenosti z jiných zemí, by propad tržeb neměl přesáhnout 10 procent. Například v Anglii klesly tržby v barech po zákazu kouření o 5 procent, v Irsku o 3 procenta a ve Skotsku o 10 procent. Analýza dat agentury Euromonitor ukázala, že ve většině evropských zemí, které zavedly zákaz kouření v restauracích, došlo k průměrnému snížení prodeje cigaret o 4 procenta. Nejvíce ve Španělsku (20 procent) a Řecku (15 procent). Ale pokles může být i zanedbatelný.

Například v sousedním Rakousku, Belgii, Holandsku, Finsku, Norsku, Itálii a Francii, kde klesly tržby z prodejce tabákových výrobků jen o 2 procenta. Ve většině zmíněných zemí se navíc vše vrátilo zpět do „normálu“ do dvou let. Největší obavou provozovatelů restauračních zařízení je úbytek hostů kuřáků. Zároveň se obávají, že nekuřáci tento úbytek nevykompenzují.

Dle Eurostatu je tabákovému kouři u nás denně vystaveno 30 procent populace starší 15 let (ČR je šestá od konce):

Během letní sezóny se pokles nemusí projevit vůbec, jelikož zákazníci včetně kuřáků najdou útočiště na zahrádkách, což by udělali i kdyby se uvnitř kouřit smělo. Více lidí ale může zůstat doma s lahvovým pivem nakoupeným v supermarketu, jakmile léto skončí.

I přes okamžité snížení daňových příjmů do státního rozpočtu způsobené poklesem tržeb, by měl být dopad na státní rozpočet z dlouhodobého hlediska naopak pozitivní. Náklady spojené s léčbou nemocí přímo způsobené kouřením jsou pro stát vyšší než příjmy z daní, tvrdí to alespoň studie z dílny auditorské a poradenské společnosti BDO.

Inkaso spotřební daně z tabákových výrobků dosáhlo loni 54,4 mld. korun. Za prvních pět měsíců letošního roku to dle Ministerstva financí (MF) bylo 21,4 mld. korun, což je meziročně o 1,2 mld. korun, tj. o 5,2 proenta, méně. Meziroční pokles je dle MF způsoben zejména vracením spotřební daně za staré krabičky, které bylo nutno zlikvidovat v důsledku zavedení nové výše sazby daně a také nižším odběrem tabákových nálepek v předchozích měsících.

Rozpočet této daně na rok 2017 je plánován 2,4 procenta nad úrovní inkasa roku 2016. Ztráty způsobené platností protikuřáckého zákona jsou už započítány, vyšší inkaso má přinést vyšší spotřební daň. Protikuřácký zákon vadí zejména těm hospodským a restauratérům, kteří se v minulosti přizpůsobili – tedy například investovali do odvětrávání či oddělených kuřáckých a nekuřáckých prostor.

Vedle Elektronické evidence tržeb jde tak o další podstatný zásah do podnikatelského prostředí v ČR, který si jedni pochvalují a druzí zatracují.