Koruna posílila, domácnosti utrácely

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Ekonomika v prvním čtvrtletí výrazně rostla. HDP se zvýšil o 2,9 procent (v závěru roku 2016 to bylo 1,9 procenta). Zapříčinila to především zahraniční poptávka, kterou podpořila rostoucí spotřeba domácností. Informovala o tom Ekonomika ČT24.

Zpevňuje se i česká měna. Podle Jiřího Cihláře z Next Finance se kurz koruny už úplně zotavil z konce intervenčního režimu. A posilování koruny bude i nadále pokračovat. „Dokud bude koruna posilovat samovolně, banka nemusí spěchat s tím, aby zpřísňovala podmínky. Vše tedy nasvědčuje tomu, že na zvýšení úrokových sazeb České národní banky od nuly si ještě počkáme,“ doplnil Cihlář.

Mezičtvrtletní růst

Podle hlavního ekonoma ING Bank pro ČR Jakuba Seidlera je mezičtvrtletní růst největší od poloviny roku 2015. „Vstup tuzemské ekonomiky do letošního roku byl tak z pohledu růstu HDP úspěšný a ekonomický růst ve srovnání se závěrem minulého roku podstatně zrychlil,“ řekl. Dále podle něj zrychlila spotřeba domácností, které pomohla nízká nezaměstnanost a zvyšující se mzdy.

Co bude dál? Podle odhadů by měl dobrý stav naší ekonomiky vydržet i po zbytek roku. Chuť utrácet nás totiž neopustí. „Silný mezičtvrtletní růst HDP, vykázaný za první čtvrtletí, se ale velmi pravděpodobně neudrží a meziroční růst české ekonomiky může ve druhém čtvrtletí zpomalit,“ odhaduje hlavní ekonom Generali Investments CED Radomír Jáč, který za celý letošní rok předvídá růst zhruba 2,5 procenta.