Další využití blockchainu: IBM se snaží vymýtit obchod s krvavými diamanty

diamant

diamant Zdroj: ctk

Technologická společnost IBM pracuje na využití technologie blockchainu k prokazování původu drahých kovů či diamantů. Autoři projektu, který má za sebou první test, chtějí prostřednictvím této decentralizované účetní knihy zaznamenat a sledovat kompletní cestu drahých kovů od okamžiku jejich vytěžení až po finální prodej v obchodech, uvádí agentura Bloomberg. 

Program zvaný TrustChain Initiative v rámci svého prvního testu mapoval, co se reálně děje se zlatem vytěženým v Jižní Dakotě. Odsud materiál putoval do rafinérie v Utahu, poté přes zpracovatele v Massachusetts až k výrobci v Indii, který zlato přetvořil v zásnubní prsteny vykládané diamanty. Finální produkt pak směřoval do distribuce a k prodejci Helzberg Diamonds, jenž se na projektu spolupodílí.

Technologický chod speciálního blockchainu s názvem TrustChain zajišťuje IBM, program prý budou moci kupující využít na konci tohoto roku. „Prokazování původu šperků se stává stále důležitějším pro byznys, mladší zákazníci jsou výrazně skeptičtější,“ řekl Mark Hanna, ředitel marketingu výrobce šperků Richline, který projekt rovněž spoluvytváří.

Plány IBM představují podle serveru Bloomberg nejnovější snahu klenotnického průmyslu o využití databáze blockchain s cílem prokázat spotřebitelům, že neplatí za „krvavé“ diamanty nebo za kovy s problematickou historií.

Společnost na projektu spolupracuje s těžaři drahých kovů Asahi Refining, prodejci šperků Helzberg Diamonds, s dodavatelem drahých kovů LeachGarner, Richline Group a mezinárodní bezpečnostní společností UL.

Všichni tito "uživatelé" TrustChainu se každý svým dílem podílejí na chodu zmíněné databáze, hlavním přínosem blockchainu potom je praktická nemožnost svévolně měnit informace v něm obsažené, respektive nemožnost jí editovat bez "držení" příslušných šifrovacích klíčů. TrustChain tak má sloužit jako svého druhu certifikát pravosti.

IBM se snaží využít databázi blockchain i jiným způsobem, spolupracuje například s maloobchodníky typu Walmart na programech monitorujících potravinářské produkty nebo mezinárodní nákladní dopravu.