Spoluzakladatel Uberu vytvořil novou kryptoměnu

Bitcoinmat

Bitcoinmat Zdroj: profimedia

Garrett Camp, spoluzakladatel Uberu, vytvořil svou vlastní kryptoměnu. Nese jméno Eco a má být globální digitální měnou používanou jako platební nástroj po celém světě pro každodenní transakce. Camp chce touto měnou odstranit technické a jiné problémy, se kterými se potýká například bitcoin nebo ethereum.

Camp v prvních několika letech vydá jeden bilion tokenů. Polovinu plánuje rozšířit mezi první miliardu uživatelů, 20 procent mezi ověřené univerzity a vědce a po 10 procentech mezi poradce, strategické partnery a nově vytvořenou nadaci Eco, která bude financovat provozní náklady a výzkumné granty.

Eco má za cíl obnovit původní záměr, který virtuální měny slibovaly: být okamžitým, cenově dostupným a bezhraničním platidlem pro širokou veřejnost.

Kurz bitcoinu sledujte na aktuálním grafu >>>

“Projekt spouštíme ve spolupráci s mnoha univerzitami po celém světě, vědci a výzkumnými ústavy – tak, jako vznikal Internet,” řekl Camp americkému serveru Fortune.

Získávání financí prostřednictvím úpisu digitálních mincí (ICO) v plánu není a projekt se tak chce vyhnout potenciálním právním problémům spjatým právě s ICO, které se v poslední době často objevovaly. Americké úřady totiž kvůli řadě podvodných projektů připravují regulaci této praxe.

Dokument popisující fungování řečené měny ovšem zmiňuje několik výhod projektu. Transakce například budou moci provádět pouze ověřené "uzly". Kritici by ale namítli, že kvůli tomu nebude nová kryptoměna úplně decentralizovaná.

Dalším rozdílem oproti bitcoinu je neexistence těžařů, kteří se předhání v rozluštění šifry, díky níž se transakce potvrdí a “výherce” získá částku. Eco při potvrzení transakcí ale odmění všechny součásti sítě. Těžaři tak k potvrzení bloku hypoteticky nebudou muset vynaložit tolik výpočetního systému, což má vést k úspoře energie.

Jak ale píše server Techcrunch, není těžké vyvinout novou kryptoměnu. Obtížnější je prosadit ji u poskytovatelů služeb, obchodníků nebo finančních institucí, aby byla skutečně použitelná pro běžného člověka.