Čejka: Vrchy nazpaměť neznám

Mluvčí žďárských ochranářů by si v I. zóně národního parku borůvku neutrhl.

K ornitologii ho předurčuje už samotné příjmení. Přestože Jaromír Čejka vystudoval geodézii a kartografii, nejvíc času teď věnuje právě ptákům. Sedmapadesátiletý ochranář z Nového Města na Moravě pracuje pro CHKO Žďárské vrchy už desátým rokem. Jako mluvčí a propagátor je i nejznámější tváří instituce, která letos oslaví čtyřicet let od založení.

Jak vy ochranáři slavíte Den Země?

Různě. My si ho budeme připomínat v Národní přírodní rezervaci Žákova hora. S vlastníky pozemků jsme připravili jedinečnou exkurzi do míst, kam se jinak nesmí.

A s kolegy ze správy si 22. dubna dáte třeba panáka, třeba stylově zelenou?

Panáka si dáme kdykoliv a při jakékoliv příležitosti, když to zlehčím. Ale abychom nějak oficiálně slavili, tak to ne. Slavíme vždycky prostřednictvím nějaké akce pro veřejnost v přírodě. Ale zelená, to je opravdu naše oblíbená pochutina.

Díky práci v terénu určitě znáte Žďárské vrchy nazpaměť…

Ne, to určitě ne.

Nepřipadáte si tak?

Vždyť je to 700 km2. Jako malý jsem si řekl, že dokud moje noha nevstoupí na každý kilometr čtvereční této republiky, nepojedu do zahraničí. Pak jsem poznal, že je to hloupost. A podobně je to i s územím Žďárských vrchů, určitě jsem ještě nebyl na všech „zetcháúčkách“ (zvláště chráněná území – pozn. aut.). Nejvíc mám přečtené to bezprostřední okolí Nového Města.

A kam se nejraději vracíte?

Na Prosičku u Jimramova. Nejsilnější jsou místa, která máte spojená s dětmi a vnoučaty. Tam je to pokaždé úchvatný zážitek. Pokaždé nové a jiné. To je místo, kde si člověk, kdyby se nedržel, říká: Teď skočím a poletím…

Když jste na cestách, utrhnete si třeba v Krkonoších v I. zóně národního parku borůvku, nebo to pro vás nepřipadá v úvahu?

Já bych si ji neutrhl, ale když jsme tam byli s vnoučkem, tak jsme ho nechali dva tři metry z cesty sejít a borůvky si natrhat. Zvlášť když jsme předtím potkali velkotrhače s kýbly a modrýma rukama. Když si někdo utrhne pár borůvek na koláč v naší národní přírodní rezervaci, není to problém. Problém je, když tam někdo míří, aby pak borůvky prodal.

Během rozhovoru Jaromír Čejka přistoupil na znalostní test, který se netýkal přímo jeho oboru.

SEDM OTÁZEK PRO JAROMÍRA ČEJKU

1. Na území kolika okresů leží CHKO Žďárské vrchy? Čtyř – Žďáru, Havlíčkova Brodu, Chrudimi a Svitav (správně)

2. Jaká je nadmořská výška Tisůvky? To je sporná osmistovka, na některých podkladech je 799, někde 801. (správně – dokonce poopravil nepřesný starší údaj)

3. Kolik hektarů má Matějovský rybník? Tady budu hádat: 70? (65 ha)

4. Který rybník ve Žďárských vrších je nejvýše položený? To by mohl být Sykovec. (správně)

5. Které zvíře je spojené s pověstí o Samotíně? To budu opravdu hádat. Snad vlk? (správně černý pes)

6. Kolik vody může pojmout Vírská přehrada? To bude určitě v milionech kubíků, ale budu střílet. 5? (54)

7. Která slavná brněnská osobnost zemřela v Hrdé Vsi? To mi známí z Brna nezapomenou, nechám se podat. (Franta Kocourek)