Nejsledovanější: Dokument o českých YouTuberech promarnil šanci prozkoumat aktuální fenomén

Nejsledovanější - Shopaholic Nicol

Nejsledovanější - Shopaholic Nicol Zdroj: Bonton film

Nejsledovanější - A Cup of Style
Nejsledovanější - A Cup of Style
Nejsledovanější - Poslední klapka
Nejsledovanější - Shopaholic Nicol
Nejsledovanější - Shopaholic Nicol
15
Fotogalerie

Novinka Jiřího Sádka Nejsledovanější nabízí místo komplexního, objektivního ponoru do české YouTube scény lifestylovou reportáž o sympatických mladých lidech.

Představuje pro vás fenomén YouTuberů něco, co příliš neznáte a o čem máte nejasné pochybnosti? Pak je česká novinka Nejsledovanější hlavně pro vás. Dokument, resp. “dokumentární vlog” o několika vybraných zástupcích tohoto moderního způsobu sebeprezentace se snaží vysvětlit, co YouTubeři dělají a že nejde o hloupé egocentriky bez pocitu jakékoliv společenské odpovědnosti.

Alespoň ne v případě těch šesti, kteří se stali hrdiny tohoto portrétu, jmenovitě Koby, Shopaholic Nicol, Pedro, Gabrielle Hecl a sestry z A Cup of Style. To, že se na YouTube vyskytují i mnohem nebezpečnější individua, že je scéna rozdělená a YouTubeři se mezi sebou hádají, se jen zmiňuje. Hlubší témata, jako proč se mladí YouTuberství chtějí vůbec věnovat a trávit tím tolik času a proč se ještě mladší na jejich videa dívají s takovou oddaností, se to odbudou několika anketními otázkami s málo odhalujícími odpověďmi.

Do dokumentu nevstupují sociologové nebo mediální odborníci. Hraný debut Jiřího Sádka Polednice zaujal jako film dbající na hudební a vizuální stránku. Jeho dokument tvoří poměrně obyčejně sestříhaný materiál, který dosud málo prozkoumaný fenomén popisuje stylem lifestylové reportáže.

Většinu z 91 minut naplňují rozhovory s YouTubery, záběry z YouTuberských akcí plných nadšených fanoušků, domácí návštěvy, často ještě v bytech u rodičů, kteří někdy hobby svých potomků kritizují, což se dá lehce odbýt jako generační nepochopení. Nevidíme ani tolik videí protagonistů. (Zájemci si je lehko mohou najít na internetu, na druhou stranu víc ukázek typu Nicol tvrdící, že stěžejní důvod, proč být singl, je možnost nosit výraznou rtěnku, by mohlo rozbít budovaný obraz rozumných YouTuberů.)

Ani kontroverze a problémy spojené s YouTuberstvím se tu příliš dlouze nerozebírají. Placená reklama? Ano existuje, na chvíli se zúčastníme schůzky Nicol se zástupci jedné značky, dívka si to krátce ospravedlní a tím to končí. Online stalking příbuzných a partnerů? Ten několikrát zkritizuje hlavně Koby, všichni ale vypadají se svou pozicí celebrity víceméně spokojení.

Nejsledovanější má dost společného s dokumentem o One Direction, který sice natočil proslulý kritik Morgan Spurlock, ale působil jako zakázková propagace příjemně ukazující, že kluci z nejslavnějšího boy bandu jsou vlastně normální a milují své mámy. I Sádkův počin poměrně divácky a nenáročně přesvědčuje, že YouTubeři jsou v podstatě fajn a nemusíte svým dětem zakazovat se na ně dívat. Což je sice pozitivní vzkaz, jenže dost zjednodušený. YouTuberství je evidentně komplikovanější, komplexnější i zajímavější fenomén, než Nejsledovanější dokáže vystihnout.

Nejsledovanější

(dokumentární, Česko 2017, 91 min.)

Režie: Jiří Sádek

Vystupují: Karel Kovář, Gabriela Heclová, Nikola Čechová, Petr Florián, Lucie Ehrenbergerová, Nicole Ehrenbergerová

Premiéra: 14. 9.

Hodnocení: 40 %