Rožnovský skanzen láká na soutěže pro děti

Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm připravilo pro malé návštěvníky a jejich rodiče soutěž nazvanou „Najdi si chalupu a zasaď do ní příběh malého Čeňka“.

Čeněk je průvodní postavičkou expozice Městečko Rožnov, která byla v muzeu nově otevřená v loňském roce.

„Děti si vyberou v našem Dřevěném městečku jednu budovu označenou Čeňkem Kramolišem, patronem expozice, a ji si jakýmkoliv způsobem nakreslí. A pak už k tomu jen musí vymyslet příběh, jehož hlavní postavou bude právě Čeněk. Věříme, že návštěvníky ještě více vtáhneme do minulosti. Mohou si představit, jak se tehdy žilo, pracovalo, jak se chodilo do školy. Třeba se budou muset zeptat i babiček a dědečků, jít do knihovny, hledat na internetu,“ popisuje soutěž pracovnice Valašského muzea v přírodě Libuše Rousová.

Muzeum pořádá různé soutěže pro děti pravidelně. Cílem je zpříjemnit návštěvu skanzenu, která vždy pro ty nejmenší nemusí být až tak atraktivní. Tímto způsobem se zabaví a prakticky zapojí do samotné prohlídky. Muzeum si tak vychovává budoucí návštěvníky.

Soutěž startuje 1. března, přihlášené děti budou mít jednodenní vstup do Dřevěného městečka zdarma. Své práce musí odevzdat do 30. dubna. Slavnostní vyhlášení vítěze se uskuteční 26. května v areálu muzea v pořadu Slabikář devatera řemesel.