V obchodním centru budou motorky, které nejsou na prodej

Historický Harley-Davidson

Historický Harley-Davidson

(VIDEO) Motorkáři a milovníci motocyklů se dělí na mnoho kast podle vzývaných značek. Pro toho, kdo nedá dopustit na motorky Harley-Davidson, jistě nebude problém dojet do Zlína odkudkoli z republiky, když ve zdejším obchodním centru Zlaté jablko v pátek zahajuje výstava vzácných strojů.

Dvanáct cenných exemplářů Harley-Davidson (HD) pochází ze sbírky jednoho z největších evropských sběratelů – Rakušana Maxe Knalla. Výstava ve Zlatém jablku nabídne opravdové skvosty, vedle strojů značky HD také například „třiadevadesátiletého“ indiána – Indian Power Plus. Tento stroj s přídomkem jako pro prací prášek vyjel z výroby v roce, kdy končila první světová válka, a dodnes je plně funkční. Jde o rolls-royce mezi motocykly a ve Zlíně bude nejtěžším a nejstarším exponátem.

Mezi nejdražší stroje zase bude patřit hasičský motocykl Harley Fire-Bike z roku 1974, jehož hodnota je větší než jeden a čtvrt milionu korun. Návštěvníci ale uvidí klasické cestovní, policejní a vojenské stroje.

Výstava mapuje více než 100 let existence legendární americké továrny na výrobu motocyklů, jejíž historie je spjatá především s městem Milwaukee ve státě Wisconsin na americkém středozápadě.Všechny motocyklové exponáty ve Zlatém jablku budou opatřené popisky s jejich historií a parametry. Výstava potrvá do 22. července.

Motorka Harley-Davidson už žádnou reklamu nepotřebuje, naopak, přispívá k větší atraktivitě filmů, v nichž se objevuje. Připomeňme si třeba závěrečnou scénu ze známého „amerického bijáku“ Harley Davidson and The Marlboro Man: „Kam jedeš?“ – „Nevím.“ – „Tak pojď, já tě tam hodím…“

Z historie značky Harley-Davidson

V roce 1902 William S. Harley a Arthur Davidson kompletují první skutečný motor Harley-Davidson s vrtáním 7,62 cm a zdvihem 8,9 cm o výkonu 3 HP (2,2 kW). Arthurův bratr Walter se vrátil z Kansasu na svatbu třetího bratra Williama. Když se k týmu připojí mechanik Walter a nástrojař William Davidson, začíná se rozbíhat Harley-Davidson Motor Company.

V roce 1903 je vzniká první motocykl Harley-Davidson a po něm dva další. Každý z jednoválcových řemenem poháněných strojů byl prodán předem. Podle historie společnosti šel první stroj k panu Meyerovi, který na něm ujel 9600 km, než jej prodal. Další čtyři majitelé přidali na původní motorce 123 tisíc kilometrů. V roce 1913 továrna udávala, že číslo 1 je stále na silnici s původními ložisky a že má ujeto více než 1 160 tisíc km.

Zdroj: Harley-Davidson The Ultimate Machine