Levicová superstar Bernie Sanders

Bernie Sanders chce přinést revoluci.

Bernie Sanders chce přinést revoluci.

Demokratický kandidát Bernie Sanders (na snímku) vede před Hillary Clintonovou
Řečnický souboj mezi uchazeči o demokratickou nominaci do boje o Bílý dům Hillary Clintonovou a Berniem Sandersem
Primárky demokratů v New Hampshire vyhrál Bernie Sanders
Bernie Sanders s manželkou
Bernie Sanders
8
Fotogalerie

Vypadalo to, že Hillary Clintonová nebude mít během demokratických primárek před prezidentskými volbami v roce 2016 soupeře. Tento týden se přece jen jeden vyzyvatel objevil. Svou kandidaturu oznámil Bernie Sanders, nejdéle sloužící nezávislý senátor v dějinách Ameriky. Šance, že Sanders favorizovanou Clintonovou porazí, je mizivá. Pozornost médií ovšem budí raketový start jeho kampaně a témata, která se chystá vnést do veřejné debaty napříč celou Amerikou.

Během prvních čtyřiadvaceti hodin od oznámení kandidatury vybral od drobných dárců téměř milion a půl dolarů a pomoc s bojem o prezidentské křeslo mu přislíbilo už přes sto tisíc dobrovolníků. Ještě před deseti lety by americká média kandidaturu nezávislého senátora bez šance na vítězství ignorovala. Teď se ale sedmdesátníkovi dominujícímu americké politice na Facebooku věnují. Pro novináře je těžké se mu vyhnout. Uvědomují si totiž, že Bernie Sanders šíří myšlenky, které Američany zajímají.

Bourání starých pořádků

Ve svém kandidátském projevu dokázal „Bernie“ v několika odstavcích zaskočit téměř všechny pozorovatele. Zrušil by velké banky a politické kampaně by nechal financovat pouze z veřejných peněz. Kvalitní vzdělání podle něj musí být za minimální náklady dostupné pro všechny, zatímco nejbohatší občané by měli platit vysoké daně. Svými idejemi by zkrátka levicový matador dokázal změnit Ameriku k nepoznání.

Ve stejném duchu si ostatně počíná celou svoji politickou kariéru. Jako senátor navíc nezůstával Bernie Sanders pouze u slov. Jeho návrhy zákonů ovšem málokdy uspěly. A to právě díky své kontroverznosti a nepředstavitelným dopadům. Kdyby ale Sanders budil pouze kontroverze, nemělo by cenu ho vůbec jako kandidáta sledovat.

Podstatné na jeho kampani však je, že vede ke kladení nepříjemných, přesto důležitých otázek. Posouvá tak dál veřejnou debatu nad fungováním současné americké demokracie. „Bankovní domy, které se ukázaly během krize moc velké na to, aby zkrachovaly, jsou moc velké na to, aby vůbec existovaly.“ Nebo: „Kam se poděla základní demokratická premisa – jeden člověk = jeden hlas, když si miliardáři mohou koupit kandidáta i výsledek voleb zároveň…“ To jsou bezesporu věty, které nutí posluchače k zamyšlení. A občané USA si debatu nad těmito tématy zaslouží.

http://www.vox.com/2015/5/27/8666215/bernie-sanders-ideas