Skončil souboj o aktiva padlé Sberbank. Levně vyrůst chce Spořka, PPF nemá zájem

V pondělí vypršela lhůta pro podání nabídek zájemců o úvěrové portfolio banky

V pondělí vypršela lhůta pro podání nabídek zájemců o úvěrové portfolio banky Zdroj: Dominik Kučera, E15

Zástupy věřitelů zkrachovalé Sberbank mají za sebou velký milník v cestě za svými penězi. V pondělí totiž vypršela lhůta pro podání nabídek zájemců o úvěrové portfolio banky. Právě cena za více než čtyřicet tisíc úvěrů poskytnutých padlou Sberbank rozhodne o tom, na kolik si přijdou věřitelé. „Soutěž“ o byznys padlé banky nicméně už jednou nevyšla a nyní přichází v ten nejméně vhodný okamžik, a to i díky hrozbě mimořádného zdanění bank. Spíše než o okázalé sumy půjde v boji o úvěrovou knihu Sberbank o pokus urvat relativně velký koláč byznysu takzvaně za hubičku.

„Po zkušenosti s předkolem a s přihlédnutím k aktuálnímu dění na trhu lze očekávat, že zájem bank bude relativně chladný. Za úspěch bude možné považovat, pokud ho s vážnými úmysly a s adekvátní cenou projeví více než desetina z oslovených bank, a to především těch, které se potřebují skokově posunout z hlediska velikosti,“ soudí ekonom a partner poradenské společnosti Moore Czech republic Petr Kymlička.

Velcí hráči podle něho zaujmou oportunistickou taktiku. „Typicky předloží nabídky jen na vybrané části prodávaného portfolia, anebo za velmi nízkou cenu na úrovni poloviny až dvou třetin nominální hodnoty aktiv,“ dodává Kymlička. Prakticky by to znamenalo cenu za úvěrový balík zhruba mezi 24 až 35 miliardami korun.

Z(a)tracená čísla 12. díl

Video placeholde
• Videohub

Nominální hodnota portfolia Sberbank CZ včetně příslušenství totiž představuje aktuálně částku na prahu 48 miliard korun. Vážní zájemci budou podle Kymličky cílit na cenu mezi 60 a 80 procenty nominálu, což by znamenalo rozpětí od zhruba 28 do 38 miliard korun. „I zde bude snaha koupit jen určité části portfolia, které budou odpovídat strategickým záměrům té které banky,“ dodává ekonom. 

Insolvenční správkyně Sberbank Jiřina Lužová se už dříve nechala slyšet, že zájem projevily více než dvě banky a po částech se prodávat nebude. „Portfolio v nominální hodnotě 47,7 miliardy korun bylo nyní nabízeno potenciálním kupcům jako celek. Zbylou část portfolia jsme připraveni prodávat i po částech,“ uvedla v pondělí pro deník E15 Lužová.

Nabídku 44 bankám rozeslala Lužová zhruba před měsícem. Pokud bude z nabídek vybrán kupec, mají podle správkyně věřitelé šanci, že jejich pohledávky budou plně či částečně uspokojeny již v první polovině příštího roku. 

V prvním kole pokusu o prodej aktiv podalo své nabídky trio bank čítající Českou spořitelnu, ČSOB a Air Bank, postupně však tyto banky své nabídky stáhly, a Sberbank tak sama na sebe podala insolvenční návrh. Podle zdrojů deníku E15 z bankovních kruhů podala v pondělí na poslední chvíli nabídku na aktiva Sberbank znovu Česká spořitelna. Banka ČSOB podle vyjádření svého mluvčího Patrika Madleho „jakékoliv možné budoucí byznysové akvizice na bankovním trhu i mimo něj“ tradičně nekomentuje.

Zájem naopak vyloučil třetí z původní party. „Skupina PPF ani žádná z jejích společností nepodala nabídku na odkup aktiv Sberbank CZ,“ uvádí mluvčí skupiny PPF Leoš Rousek. 

Jak už dříve upozornila Lužová, tržní cena portfolia klesá v čase a ačkoli před ruskou invazí na Ukrajinu patřila Sberbank CZ k nejzdravějším bankám na českém trhu, momentálně to už dávno neplatí. Zatímco měla banka v závěru února jen kolem půldruhého procenta nesplácených úvěrů, už koncem června to podle Lužové bylo sedmnáct procent. Proti ceně portfolia půjde kromě jeho kvality i zásadní proměna ekonomického klimatu za poslední půlrok.

„Například u hypoték půjde vesměs o úvěry poskytnuté za nízkých sazeb a jak víme, sazby na hypotékách se významně posunuly,“ uvádí šéf Raiffeisen investiční společnosti Jaromír Sladkovský s tím, že za normálních podmínek se banky zajišťují proti pohybu sazeb. „Tady kupující získá portfolio hypoték s nízkými sazbami, na které není zajištěn,“ zdůrazňuje důvod pro slevu Sladkovský.

Právě o hypoteční portfolio se dříve v prvním „kole“ zajímala banka ČSOB. „Lze předpokládat, že celkově nebude takové portfolio příliš atraktivní, a tak reálná hodnota, kterou kupující bude chtít zaplatit, bude záviset spíše na hodnotě kmene klientů, který bude přebírat,“ dodává Sladkovský. 

Čas ovlivní potenciální prodejní cenu aktiv ještě v dalším směru. V půlce prosince totiž vyprší výjimka z uvalených sankcí, kterou česká pobočka původem ruské banky dostala od amerického ministerstva financí. Pokud by výjimka nebyla prodloužena, mohl by být majetek banky obtížně prodejný.

Celková přibližná hodnota aktiv Sberbank je něco přes 51 miliard korun. Banka má bezmála čtyři tisícovky dlužníků z řad právnických osob a takřka 32 tisíc z řad fyzických osob. Balík hypotečních úvěrů čítá přes 13 tisíc smluv. Závazky padlé banky koncem července přesahovaly její majetek o více než 600 milionů korun.

Česká národní banka na začátku května pravomocně odebrala Sberbank CZ bankovní licenci. Městský soud v Praze poté poslal banku do likvidace. Kroky k odnětí licence banky zahájila ČNB v závěru února. Důvodem bylo zhoršení situace Sberbank CZ kvůli odlivu vkladů po zahájení ruské invaze na Ukrajinu. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!