ODEMČENO: Peníze ze Sberbank letos nepřijdou, akcii ČEZ tíží neuróza, politici brzdí gigafactory

První věřitelé obdrží peníze ze Sberbank v polovině příštího roku.

První věřitelé obdrží peníze ze Sberbank v polovině příštího roku. Zdroj: Profimedia

Předvolební boj o gigafactory: Lokální politici odmítají příliv pracovníků bez kvalifikace. Kde jsou peníze ze Sberbank? První věřitelé je uvidí nejdříve v polovině příštího roku. Gambling na ČEZ. Akcii tíží nejsilnější neuróza od krize v roce 2008, důvodem je politika.

Odemykáme pro vás tři úspěšné články z minulého týdne a vybíráme to nejlepší z prémiového obsahu. Pokud chcete číst další zamčené články a mít okamžitý přístup k exkluzivním zprávám, analýzám a k důležitým informacím ze světa byznysu a politiky, podívejte se na naši nabídku předplatného. Nově si můžete předplatit veškerý prémiový obsah E15 a k tomu další tituly CNC.

odemykáme >>>

Předvolební boj o gigafactory: Lokální politici odmítají příliv pracovníků bez kvalifikace

Koncern Volkswagen si vyhlédl letištní areál v Líních na Plzeňsku a zvažuje zde výstavbu továrny na bateriové články do elektromobilů v přepočtu až za 122 miliard korun. Takzvaná gigafactory se teď stala jedním z významných témat předvolebních bojů o posty v zastupitelstvech Plzně i dotčených obcí. Převážná většina regionálních politických uskupení s výstavbou gigafactory nesouhlasí.    

odemykáme >>>

Kde jsou peníze ze Sberbank? První věřitelé je uvidí nejdříve v polovině příštího roku

Věřitelé padlé ruské Sberbank uvidí své první peníze pravděpodobně až na počátku příštího léta. I pokud by prodej aktiv banky proběhl bez dalších průtahů, jen díky nutným zákonným lhůtám si věřitelé přijdou na své až koncem prvního pololetí příštího roku. Sberbank byla podle své insolvenční správkyně Jiřiny Lužové zdravou bankou, což by mělo celý proces výplaty věřitelů maximálně zrychlit.     

odemykáme >>>

Gambling na ČEZ. Akcii tíží nejsilnější neuróza od krize v roce 2008, důvodem je politika

Měla to být nuda a je z toho největší zmatek na burze. Akcie ČEZ jdou letos v létě z ruky do ruky a zcela ovládly pražskou burzu. Až šedesát procent peněz, které během léta investoři protáčeli na domácím akciovém parketu, teklo právě skrze energetické akcie. Loni touto dobou to přitom nebyla ani třetina. Příčinou je spektakulární nejistota ohledně budoucnosti byznysu ČEZ, a to především s ohledem na záměry politiků. Výsledkem jsou nejvrtkavější ceny akcií ČEZ od velké finanční krize v roce 2008. 

>>> výběr toho nejlepšího z rubriky E15 Premium

Uhlí je dost, chybějí ale vagony na převoz. Nákladní vlaky dostanou přednost před osobními

Ještě nedávno nemyslitelná věc se stává skutečností: Česku hrozí uhelná krize. Ne proto, že by se uhlí netěžilo dost, ale kvůli omezeným kapacitám nákladních železničních dopravců. Ti varují, že se do elektráren, tepláren či uhelných skladů nemusí včas přepravit dostatek paliva. Potížím už čelí první teplárny. 

Energetická krize drtí výrobce kovů a hnojiv. Problémy má Slovalco i pivovar Carlsberg

Váznoucí dodávky zemního plynu z Ruska a meziroční růst jeho ceny na evropském trhu na zhruba sedminásobek společně s drahou elektřinou silně dopadají na řadu průmyslových odvětí. V ohrožení jsou především evropští producenti kovů a hnojiv. Jejich odstávky přitom mají často dalekosáhlé dopady pro další navazující odvětví a způsobují dominový efekt. Provoz omezují či uvažují o jeho zastavení například výrobci nápojů jako dánský pivovar Carlsberg či italský producent minerálek Sanpellegrino.    

Porsche vstupuje na burzu. Experti však radí nakupovat akcie Volkswagenu

Už za několik dní by mělo odstartovat jedno z největších evropských IPO v historii. Německý automobilový koncern Volkswagen uvede na konci září samostatně na akciovou burzu výrobce luxusních sportovních vozů – společnost Porsche. Podle agentury Bloomberg Volkswagen stanoví cenové rozpětí pro akcie Porsche o nadcházejícím víkendu a na začátku příštího týdne začne přijímat nabídky od investorů.

Hledá se nový český jednorožec. Vybrali jsme desítku nejnadějnějších mladých firem

Český startupový svět v posledních dvou letech pořádně rozkvetl, našli se první jednorožci a objem investovaných peněz byl nevídaný. Na trhu byla velká chuť vybudovat globálně úspěšné firmy, jejichž potenciál sahá daleko za Rozvadov. Nadějných start-upů vznikají každý rok stovky. Který z nich je ten pravý, jenž udělá pořádnou díru do světa?

Rožnovský výrobce čipů Onsemi zvýšil tržby na čtyři miliardy. Problémem je vzácný plyn neon

Růstu poptávky po polovodičích a posilování výroby vděčí producent čipů Onsemi (ON Semiconductor) z Rožnova pod Radhoštěm za loňský vzestup tržeb o téměř 370 milionů na čtyři miliardy korun. Američtí vlastníci, kterým tak čistý zisk vzrostl o třicet milionů na necelých 170 milionů, rozjeli další investice do rozšiřování produkce. Díky tomu by se letošní tržby měly dostat na 4,6 miliardy se ziskem přes 200 milionů korun.

Válka na Ukrajině přestává ropným zemím těžce vynášet. Washington chce ještě srazit ruské zisky

Ceny ropy se v posledních dnech propadly nejníže od počátku války na Ukrajině, na delší dobu je nezvedla ani dohoda skupiny OPEC+ o snížení těžby. Důvodem je zejména očekávané snížení poptávky po surovině v Číně. Americká vláda se mezitím snaží přimět nejen Peking, ale i další důležité dovozce k podpoře cenového stropu pro ruskou ropu.    

více exkluzivních článků najdete v rubrice E15 Premium