Příslib hypoteční láce. Listopad bankám nadopoval byznys, sazby mají důvod jít dolů

Bankám během listopadu vydatně zlevnily zdroje, ze kterých financují hypoteční půjčky.

Bankám během listopadu vydatně zlevnily zdroje, ze kterých financují hypoteční půjčky. Zdroj: Pexels

Hypoteční trh je připraven začít dělat ústupky úvěruchtivým zájemcům. Bankám totiž během listopadu vydatně zlevnily zdroje, ze kterých financují hypoteční půjčky. Téměř pětinová úspora bank v posledních dvou týdnech otevřela prostor pro slevy a potenciálně i pro významnější plošný pokles sazeb. Banky jsou na ceníkové škrty připraveny, podmínkou je, aby listopadový trend setrval. Levnější bankovní zdroje by zároveň mohly posloužit jako impulz pro zhroucený tuzemský hypoteční trh.

„Pokud by šlo o dlouhodobější a stabilnější pokles, pak na něj pravděpodobně budeme reagovat,“ uvádí manažer hypoték pro skupinu KB Ondřej Šuchman.

Bezprostředně nyní ovšem banka s úroky dolů nepůjde. „Úpravu sazeb nemůžeme vyloučit, vždy však záleží na vývoji nabídky ostatních bank a spořitelen na trhu. K jistému snížení jsme nicméně přistoupili již v listopadu,“ naznačuje budoucí směr sazeb mluvčí České spořitelny Filip Hrubý. Příznivější sazby nabídla spořitelna nicméně jen konkrétní skupině klientů v rámci služby převzetí hypotéky.

Zhruba první listopadová dekáda přinesla skokový propad sazeb na mezibankovním trhu. Zatímco ještě koncem října si banky byly schopny obstarat na trhu peníze za roční úrok blížící se až 6,2 procenta, aktuálně to dokážou za pouhých pět.

„Pokles sazeb na mezibankovním trhu byl výrazný, ale šlo o korekci předchozích, na chvíli nadměrných očekávání a rizikových přirážek vyvolaných obavami na zahraničních trzích,“ chladí částečně optimismus zájemců o hypotéku Lucie Brunclíková z Banky Creditas. 

Pro banky nicméně pokles sazeb znamená teoreticky více než devatenáctiprocentní úsporu v nákladnosti financování hypoték. K tak masivnímu zlevnění zdrojů došlo naposledy začátkem léta, kdy trh přestal sázet na další zvyšování úrokových sazeb ČNB. „Takzvané swapové sazby jsou klíčovou proměnnou pro úroky z hypoték. Pokud se propad na swapech ukáže jako trvalý, následovala by úprava hypotečních sazeb směrem dolů,“ říká ekonom společnosti Cyrrus Tomáš Pfeiler.

Prostor pro pokles sazeb ovšem může být omezený, mimo jiné i kvůli hrozbě hůře splácejících hypotečních klientů. „Nižší růst ekonomiky může znamenat nižší příjmy domácností a zvýšení rizik hypotečních úvěrů. Pokles tržních sazeb se tak nemusí plně promítat do snížení reálných cen hypoték, protože vzrostou rizikové marže bank,“ zdůrazňuje lídr projektu Partners Banka Marek Ditz. Při nižších příjmech domácností podle něho zároveň nemusí navíc dojít k masivnímu oživení hypotečního trhu.

Disciplína splácení hypoték je přitom v současnosti příkladná. Podíl nesplácených hypoték tvořil koncem září 0,58 procenta. Nikdy předtím podle dostupných dat ČNB lidé nespláceli lépe. „Mezibankovní sazby jsou klíčové pro určení střednědobých úrokových sazeb. Jejich pokles naznačuje, že trh trpělivě vyčkává buď na změnu v měnové politice ČNB, nebo na obrat tržního vývoje,“ vysvětluje ekonom společnosti XTB Štěpán Hájek. Mezi důvody může podle něho být pokles inflace v říjnu, což posunulo sazby trochu níže.

Mezibankovní sazby, které se propisují do vývoje hypotečních sazeb, dosáhly letos vrcholu na prahu 6,5 procenta zhruba v polovině června. Tehdy totiž vyvrcholila éra masivního zvyšování úrokových sazeb Českou národní bankou. Právě rostoucí repo sazba ČNB přitom stála za masivním zdražováním peněz na mezibankovním trhu a tím i enormním zdražováním hypoték. 

Hypoteční sazby v posledních měsících fakticky stagnují. Jak uváděl Fincentrum Hypoindex, přepážkové sazby sice v září a říjnu klesly, nicméně jen v řádu nízkých desetin procentního bodu. V listopadu se navíc situace obrátila, když Hypoindex vzrostl, ovšem opět jen v marginální intenzitě o jednu desetinu procentního bodu. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!