Zahraniční investoři do realit zatáhli za brzdu. Velké obchody uzavírají jen čeští hráči

Sídlo O2 na pražské Brumlovce

Sídlo O2 na pražské Brumlovce Zdroj: Tomeš Michael / E15

Investice do tuzemských komerčních nemovitostí spadly na nejnižší hodnotu od roku 2013, kdy ještě doznívala finanční krize. Zahraniční investoři do realit dočasně ztratili zájem o český trh. Ukazují to čerstvé statistiky za třetí kvartál letošního roku. Nejenže investice meziročně poklesly o 65 procent, ale všechny nákupy za celkem 150 milionů eur, kolem 3,65 miliardy korun, realizovali výhradně tuzemští investoři.

„Po silném začátku roku pozorujeme ochlazení zájmu zahraničních investorů. Z této situace naopak těží investoři domácí,“ uvádí analýza poradenské firmy CBRE za třetí čtvrtletí 2022.

Investičnímu trhu nadále dominovaly nákupy kancelářských budov v Praze. Konkrétně největšími transakcemi byly prodej budovy Gamma na Brumlovce, kterou od společnosti Immofinanz získal její původní developer Passerinvest, dále prodeje kancelářských center Green Point a Prague Office Park 1+2. I v obou těchto případech nakupovali tuzemské společnosti Wood&Company a DDK Real.

„Třetí čtvrtletí bylo skutečně specifické, nicméně v posledních letech došlo obecně k nárůstu podílu českých investorů a jejich aktivit na lokálním trhu. Například minulý rok stáli čeští investoři za více než polovinou všech transakcí,“ upřesňuje investiční analytik CBRE Tomáš Krus.

Ústup velkých zahraničních fondů byl patrný už v souvislosti s vypuknutím pandemie v roce 2020, kdy zahraniční investoři čelili cestovním omezením. „V důsledku toho tuzemští investoři svou přítomnost zvýšili, zatímco příliv zahraničního kapitálu v průběhu roku 2021 a první poloviny roku 2022 oslabil,“ doplňuje analytik poradenské firmy Savills Vojtěch Wolf. K tomu se letos přidala nejistota související s válkou na Ukrajině. Spíš než obavy z rozšíření konfliktu měly dopad na investiční apetit rostoucí inflace a vyčkávání na stabilizaci cenové hladiny.

„Investiční trh zpomaluje, méně se prodává, jsou nižší investiční objemy. Ale to ještě neznamená, že ceny jdou dolů. Prodávající nejsou ochotni slevit,“ popisuje šéf REICO Investiční společnosti České spořitelny Tomáš Jandík.

Zpátky na Západ

Jak připomíná Wolf, investoři mají v nejistých dobách tendenci přesouvat aktivity na domácí trh, protože je pro ně snáze čitelný a přístupný:  „Zahraniční investoři se tedy začali více zaměřovat na své domácí trhy, případně na tradičně silné lokace v rámci západní Evropy.“

Důležitým faktorem posilování tuzemských investic byl podle Wolfa vznik fondů SICAV, které po několika kolech deregulace této formy kolektivního investování začaly získávat na popularitě. „Jedním z důvodů vysokého podílu českých investorů je narůstající popularita investičních fondů jak mezi kvalifikovanými, tak i menšími investory,“ potvrzuje Krus z CBRE.

Ve statistikách za třetí kvartál nefigurují obchody s logistickými areály ani maloobchodními nemovitostmi. A to i přesto že skupina CPIPG miliardáře Radovana Vítka prodala tři desítky maloobchodních nemovitostí rakouské Immofinanz. CPIPG je totiž většinovým vlastníkem společnosti Immofinanz, a tak realitní poradci tuto transakci do souhrnného objemu nezapočítali. Prémiových průmyslových a logistických nemovitostí je zase na trhu velký nedostatek.

Nejistota na trhu s byty

Zajímavostí je, že po loňském slibném rozjezdu výrazně klesl také objem investičních obchodů s rezidenčními nemovitostmi. Ty se v uplynulých dvou letech dostaly do hledáčku investorů v souvislosti s nájemním bydlením. Investice do bytových domů či celých projektů klesly ve srovnání za dvanáct měsíců o více než sto procent.

„Jde zejména o nedostatek produktů na trhu,“ konstatuje Krus. Řada transakcí byla pozastavena kvůli tomu, že developeři dnes vzhledem k cenovým turbulencím na trhu nedokážou určit výslednou cenu, za kterou domy postaví, a tedy stanovit jejich cenovku pro zájemce z řad investorů.

Dokladem toho, že jízda českých investorů bude pokračovat, je čerstvá akvizice české větve německé developerské firmy Trei Real Estate. Koupila ji společnost PBI CZ 10 investorů Zdeňka Šoustala a Josefa Malíře. Šoustal vlastní polovinu holdingu Accolade či investiční firmu Reticulum. Malíř vede firmu Star Capital Finance. Do portfolia Trei patří šedesát maloobchodních prodejen, spravuje obchodní centra pod značkou Vendo Park a stavební záměry má i v oblasti nákladového nádraží na pražském Žižkově.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!