Dividendy kam se podíváš. Hlavní firmy na pražské burze pošlou akcionářům přes 70 miliard

Burzovní palác, sídlo pražské burzy

Burzovní palác, sídlo pražské burzy Zdroj: E15 Dominik Kučera

Investory na pražské burze letos čekají doslova dividendové žně. Navýšení částek, které ze zisku za rok 2022 zašlou na účty domácích i zahraničních akcionářů, již v předchozích dnech avizovaly managementy Moneta Money Bank a Komerční banky. Ke stejnému kroku se s pravděpodobností hraničící s jistotou uchýlí i energetická skupina ČEZ či zbrojařská společnost Colt CZ Group.

Společně s tabákovou firmou Philip Morris ČR zmíněné společnosti vyplatí na dividendách minimálně 74 miliard korun před zdaněním. Z hlediska dividendových výnosů patří Praha mezi nejatraktivnější akciové trhy v Evropě, například vedle londýnské burzy. Důvodem je zastoupení zralejších firem z tradičních oborů, jako jsou právě finančnictví, energetika či výroba zbraní.

Rekordní zisky pražských těžkých vah

„Všechny čtyři těžké váhy pražského burzovního indexu dosáhly v loňském roce svých historicky rekordních zisků a na distribuci kapitálu akcionářům se to v letošním roce jistě promítne,“ řekl analytik makléřské společnosti Patria Michal Křikava.

„Letos by firmy na pražské burze měly vyplatit vysoký objem dividend s ohledem na slušné zisky bank a ČEZ. Pokud se elektrárenský kolos bude držet plánovaného výplatního poměru, může dividenda dosáhnout 100 korun. K profitabilitě bank přispívají robustní čisté úrokové výnosy,“ uvedl v podobném duchu portfolio manažer obchodníka s cennými papíry Cyrrus Tomáš Pfeiler. 

Naposledy ve středu vedení Komerční banky oznámilo, že na valné hromadě navrhne vyplatit 60,40 koruny na akcii, loni to bylo 43,80 koruny. Dividendový výnos by tak při současném kurzu přesáhl hranici osmi procent. Podobně Moneta v závěru minulého týdne uvedla, že se dividenda zvýší ze sedmi na osm korun. Zde by se výnos dokonce přiblížil 10 procentům.

V případě rakouské bankovní skupiny Erste, jejíž hlavní burzou je Vídeň, by měla dividenda činit 1,90 eura oproti 1,60 eura loni.

„V posledních letech probíhala ze strany ČNB covidová regulace ohledně výplaty dividend u bankovních titulů a výplaty byly v podstatě zastaveny, resp. velice omezeny. Dividend vyplácených v letošním roce se již omezení prakticky týkat nebudou,“ poznamenal v této souvislosti portfolio manažer Fio banky David Brzek.

Více než stokorunu čekají akcionáři ČEZ

Pozornost penzijních a zahraničních fondů a také tisíců drobných investorů bude v druhé polovině března upřena na elektrárenskou společnosti ČEZ, jejímž většinovým akcionářem je stát. Očekává se, že management i kvůli tlaku vlády, která potřebuje peníze do výrazně schodkového rozpočtu, navrhne dividendu převyšující 100 korun. „V základním scénáři náš analytik předpokládá 104 korun,“ uvedl Brzek.

Pražská burza pohledem Z(a)tracených čísel:

Video placeholde
• Videohub

Hlavní scénář Patrie počítá dokonce se 110 korunami. Podle Křikavy ale nelze vyloučit, že stát bude požadovat rozdělení celého čistého zisku. „V tom případě může dividenda dosáhnout až 140 korun na akcii. Minimálně velmi silná rozvaha ČEZ tento krok nesporně umožňuje realizovat,“ podotkl.

V případě tabákové společnosti Philip Morris by se dividenda měla pohybovat na podobných úrovních jako loni, tedy okolo 1300 korun.

Vysoký dividendový výnos jednotlivých emisí by měl být podle Davida Brzka z Fio banky přinejmenším v průběhu prvního pololetí pro domácí trh určitým stabilizačním prvkem. „Domácí akcie mohou být v portfoliích investorů jakousi bezpečnostní kotvou,“ řekl. 

Výplata dividend dorovnává pokles indexu

Důležitost dividend pro akcie na pražské burze dokládá vývoj indexu PX, který měří vývoj cen akcií. Za posledních dvanáct měsíců jeho hodnota klesla o šest procent. Pokud se však přičte dividendový výnos, je za stejné období naopak zhruba jedno procento v plusu. Právě dividendy zohledňuje index PX TR (Total return).

Ještě lépe dokresluje význam dividend pro investory na pražské burzy delší horizont. Za posledních pět let vzrostla hodnota indexu PX o 21 procent. Při započtení dividend však činí nárůst přibližně 57 procent.

Bohužel do budoucna hrozí, že z parketu v Praze zmizejí akcie skupiny ČEZ, které i kvůli dividendám vlastní desetitisíce drobných investorů. Důvodem je snaha vlády dostat tuto pro českou ekonomiku velmi důležitou firmu pod svou úplnou kontrolu. ČEZ by se tak vydal ve stopách telekomunikační společnosti O2 Czech Republic, kterou loni po ovládnutí stáhla z burzy investiční skupina PPF. Rovněž O2 nabízela investorům zajímavé dividendy.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!