Investiční newsletter: Akciové trhy rostou. Londýnská burza se vyšplhala na nový rekord

Londýnská burza v posledním roce těží z přítomnosti akcií těžařských firem. Hlavní index FTSE 100 se v předchozích dnech vyšplhal na nové rekordní hodnoty.

Londýnská burza v posledním roce těží z přítomnosti akcií těžařských firem. Hlavní index FTSE 100 se v předchozích dnech vyšplhal na nové rekordní hodnoty. Zdroj: Reuters

Globální akciové trhy zažívají silný vstup do nového roku, a hlavní burzovní indexy tak již umazaly významnou část loňských ztrát. Radost z toho mohou mít i investoři do tuzemských akciových podílových a dynamičtějších penzijních fondů, které loni skončily v červených číslech.

Důvodů pozitivního vývoje je hned několik. Zdá se, že nejvýraznější inflační tlaky opadávají, a klíčové centrální banky včetně amerického Fedu tak pravděpodobně budou zvyšovat úrokové sazby méně razantně. To snižuje obavy investorů z toho, že přísnější měnová politika, tedy zdražování úvěrů pro firmy i domácnosti, přinese recesi.

Odběr investičního newsletteru, který do e-mailových schránek chodí každé pondělí dopoledne, si můžete přihlásit zde. Nejnovější vydání newsletteru najdete vždy zde.

Navíc došlo k otevření čínské ekonomiky po přísných proticovidových opatřeních, což by mohlo podpořit globální ekonomický růst. Roli hraje i psychologie. Řada investorů, kteří donedávna stáli stranou (včetně velkých fondů), vidí, že ceny akcií a hodnoty burzovních indexů rostou, a tak naskakují do „rozjetého vlaku“ v obavách, aby jim neunikl možná nově začínající býčí, tedy rostoucí trh.

Nejsledovanější index S&P 500, který sleduje vývoj cen akcií největších amerických korporací, si tak od začátku roku připsal přibližně osm procent. V Evropě posílil blue chip ukazatel Euro Stoxx 50, jehož součástí jsou firmy jako LVMH, LʼOréal, ASML, SAP či Deutsche Telekom, dokonce o 12 procent. Hodnota celosvětového indexu MSCI All Country World se od začátku ledna zvýšila přibližně o osm procent.

„Pouze“ o šest procent zatím letos vzrostl hlavní index londýnské burzy FTSE 100. To mu však stačilo k tomu, aby překonal svůj předchozí rekord z května 2018. Britský ukazatel „Footsie“ těží z toho, že i loni, tedy v době, kdy se jiné burzy otřásaly, dokázal držet svou hodnotu, a dokonce o jedno procento povyrůst (bez započtení dividend). Jedním z hlavních důvodů je, že firmy tvořící FTSE 100 jsou většinou nadnárodní společnosti, a tak jejich zisky a tržby z exportu a aktivit v zahraničí vylepšuje slabší britská libra vůči dolaru i euru.

Alespoň dočasnou a dosti důležitou výhodou tohoto indexu je v posledních dvanácti měsících také skutečnost, že v něm mají výraznou váhu akcie společností z komoditního sektoru – tedy nejen těžaři ropy, zemního plynu, ale kupříkladu i mědi. Jde o podniky, které těžily z rostoucích cen surovin. Ve FTSE 100 je vedle toho i řada dalších hodnotových titulů – například banky, pojišťovny, energetické a farmaceutické firmy. Naopak na londýnské burze jsou méně zastoupené rychle rostoucí společnosti a velké technologické skupiny, od nichž se investoři v loňském roce odvraceli.

Samozřejmě absence mezi investory oblíbených růstových titulů bývá nevýhodou v dobách, kdy mezi investory panuje optimismus a globální trhy zažívají silný růst. Tak tomu bylo před pandemií covidu a během ní, kdy se finanční trhy vezly díky politice centrálních bank na vlně levných a snadno dostupných peněz.

Zde je přehled deseti titulů z „Footsie“ s největším nárůstem ceny od loňského ledna. Číslo jedna je strojírenská a zbrojařská skupina BAE Systems. Tomuto sektoru pomáhá nárůst poptávky po zbraních v reakci na geopolitické dění, zejména pak na válku na Ukrajině. Druhá je společnost Antofagasta, významný těžař mědi, a následuje těžař a obchodník s komoditami Glencore. Čtvrtá je chemická firma Johnson Matthey a pátá společnost Fresnillo, která se zabývá těžbou drahých kovů. 

Dále je v top 10 výrobce a prodejce luxusního zboží Burberry, farmaceutická skupina AstraZeneca, firma Informa (pořadatel veletrhů a poskytovatel business intelligence), těžařská společnost BHP a desítku uzavírá energetická společnost Centrica, matka British Gas.

Za zmínku však stojí, že na rozdíl od FTSE 100 zatím čeká na návrat na rekordní úrovně index FTSE 250. Ten za posledních dvanáct měsíců odepsal přibližně šest procent a posílit by musel o téměř pětinu, aby se vrátil na maximum ze září 2021. Jeho součástí jsou akcie středně velkých firem obchodovaných na londýnské burze, jejichž tržní hodnota nestačí na zařazení do elitní skupiny. Obvykle se uvádí, že FTSE 250 vzhledem ke svému složení lépe odráží vývoj britské ekonomiky.