Microsoft už má projekt datového centra v Praze, stavba vyjde na pět a půl miliardy

Motivací Microsoftu pro stavbu obřího datového centra v Česku, je mimo jiné i rostoucí počet nadějných českých startupů a velkých podniků, které migrují do cloudu.

Motivací Microsoftu pro stavbu obřího datového centra v Česku, je mimo jiné i rostoucí počet nadějných českých startupů a velkých podniků, které migrují do cloudu. Zdroj: profimedia.cz

Americká společnost Microsoft pokročila v přípravách na vybudování datového centra v Praze. Celkově by mělo vyjít na více než pět a půl miliardy korun. Stavba a její vybavení podle informací E15 aktuálně počítá s částkou mírně nad čtyři miliardy. Na dalších jeden a půl miliardy vyšel pozemek v Letňanech, který Microsoft získal v květnu loňského roku od CPI Radovana Vítka.

Na české poměry bude datový objekt Microsoftu velký. Největší tuzemské projekty se pohybují v řádově nižších hodnotách. Například Seznam.cz v Benátkách nad Jizerou během několika týdnů rozjede své druhé datacentrum, které vyjde na stovky milionů.

Microsoft se stavbou kolosu nějakou dobu vyčkával, jak se ustálí cena energií, která je pro chod datacenter klíčová. Řada českých datových center kvůli zvyšování vstupů musela zdražovat. „Doba turbulentních energetických cen je (firmu Microsoft – pozn. red.) nabádá k opatrnosti,“ řekl loni na podzim pro E15 místopředseda vlády pro digitalizaci Ivan Bartoš, který s Microsoftem na toto téma jednal.

Nyní se přípravy pohnuly. Microsoft už má hotový projekt a pro účely výstavby datového centra založil samostatnou společnost ovládanou evropskou centrálou sídlící v Irsku. Jednatelkou je ředitelka české pobočky Microsoftu Violeta Luca. Společnost své plány nekomentovala.

Americký podnik začal možnost sondovat už v roce 2020. Tehdejší ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO) a vládní zmocněnec pro digitalizaci Vladimír Dzurilla s Microsoftem podepsali dokument o spolupráci. Firma se zavázala, že prozkoumá možnost stavby datacentra.

Microsoft vidí příležitost ve státním cloudu

Jednou z motivací firmy z Redmondu je ukousnout si co největší podíl na dodávkách služeb státního cloudu. Na jeho technologiích už se zkouší pilotní projekty. Ministerstvo vnitra, které provozuje katalog ověřených a schválených dodavatelů cloudových služeb státu, registruje desítky dodavatelů. Drtivá většina z nich jsou partneři Microsoftu nabízející služby jeho cloudu Azure.

Dění na trhu zmobilizovalo také dva největší konkurenty na trhu, a sice Google a Amazon Web Services (AWS). Obě firmy v Česku založily cloudové pobočky a týmy, v Googlu například vznikla pozice šéfa pro dodávky Google Cloudu státu. Aktivním se stal rovněž Oracle, který pro svůj Oracle Cloud nedávno v Česku založil samostatnou společnost.

Lokální datacentrum by Microsoftu mohlo dát výhodu v tom, že může státu i dalším zákazníkům poskytovat výpočetní kapacitu na území Česka. Pro některé zákazníky je důležité, aby data neopouštěla zemi.

Certifikace, jaké nežádala ani NASA

Amazon z tohoto důvodu připravuje takzvanou lokální zónu, serverovou infrastrukturu chce umístit v partnerském datovém centru. „Přesný termín zatím nesdělujeme, ale nedávno jsme podobnou zónu spustili ve Varšavě a Česko je další na řadě,“ potvrdil ředitel AWS pro střední a východní Evropu Przemek Szuder. Lokální infrastrukturu, takzvaný cloudový region, připravuje i Google.

Jazykový model ChatGPT je hitem. Co umí umělá inteligence?

Video placeholde
Jazykový model ChatGPT je hitem. Umělá inteligence umí stvořit přirozený text • Videohub

Microsoft má oproti konkurenci výhodu v certifikacích, které vlády a kritičtí zákazníci chtějí. Amazon u nás tak daleko není. „Vysvětlovali jsme v centrále AWS, že kvůli českému státnímu cloudu musejí dodat řadu specifických informací. Počáteční reakce byla, že to po nich nechtěla ani NASA, ani další organizace v USA. Trvalo rok se domluvit,“ popsal jeden z regionálních manažerů firmy Deloitte, která patří mezi největší cloudové partnery Amazonu. „Na druhou stranu partnerů cloudu Microsoftu je hodně, takže se perou o malé marže, což dává výhodu Amazonu či Googlu.“

Další motivací Redmondu je rostoucí počet nadějných českých startupů a velkých podniků, které migrují do cloudu. Microsoft například dodává cloudové služby startupu Mews, který se svým softwarem pro hotely a pohostinství konkuruje obrům typu Oracle. Prosincová investice ve výši 185 milionů dolarů firmu ocenila na 865 milionů dolarů.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!