Dcera Pavla Tykače ovládla technologickou firmu Eltodo. Připravuje pro ni restart

Speciální auto odhalí neplatiče.

Speciální auto odhalí neplatiče. Zdroj: David Malík

Veronika Tykačová, dcera podnikatele Pavla Tykače, se poprvé vrhla do byznysu. Od podnikatele Libora Sadílka pořídila stoprocentní podíl víceoborové skupiny Eltodo, která se zaměřuje především na vývoj a správu dopravních a energetických digitálních systémů a kterou Pražané mohou znát z monitoringu parkování. Prodejní cena se podle odhadu E15 mohla pohybovat ve stovkách milionů korun.

Pražské Eltodo, které se chce soustředit na systémy pro takzvaná smart city, v posledních letech finančně strádalo kvůli pandemii. Zároveň se firmě čím dál méně dařilo získávat zakázky od měst, zejména pražského magistrátu, a i proto se hospodaření skupiny v poslední výroční zprávě za rok 2021 propadlo do minusu 22 milionů korun. Konsolidované tržby ve stejném období dosáhly 2,2 miliardy korun, což značí meziroční pokles o 13 procent.

Hlavní příčinou prodeje podle zdrojů E15 nicméně nebyly špatné výsledky, které mají být jen krátkou epizodou, ale skutečnost, že Sadílek, který s Tykačem podnikal už v devadesátých letech, nadále nechtěl dál vést skupinu s téměř tisícovkou zaměstnanců. Na transakci jako první upozornil server MotejlekSkocdopole.com.

Dle názoru expertů na fúze a akvizice je primárním cílem nové majitelky stabilizovat provoz firmy a vyčistit pozůstatky sporů mezi minulými vlastníky. „Firma určitě podniká na zajímavém trhu. Ať už ve městech, či mimo ně existuje velký potenciál na rozšíření služeb, jako je řízení dopravních toků přes světelné křižovatky, kamerové systémy, regulace vjezdu do vymezených městských částí a podobně,“ říká generální ředitel Patria Corporate Finance Marek Rehberger. Klíčové pro restart firmy podle něj bude opětovné vybudování dobrých vztahů s municipalitami a veřejným sektorem, což jsou hlavní odběratelé služeb této společnosti.

Pro Tykačovou je nákup Eltoda podle jejího vyjádření soukromou investicí, která není součástí skupiny Sev.en. Podíl koupila přes český investiční vehikl Verignis, který vlastní lichtenštejnská nadace Tagetes Foundation. V evidenci skutečných majitelů sice nadále zůstává advokát Zoltán Kiss, který Tykače v minulosti právně zastupoval, a také Stefan Daniel Wenaweser, který se dříve objevil ve statutárních orgánech firmy Sev.en Energy AG. Podle Tykačové se však do evidence vlastníků během následujících dnů propíše vlastnická struktura nová, v rámci níž už bude jedinou majitelkou.

Eltodo pod novým vedením plánuje posílení stávajících hlavních oborů, jako jsou systémy řízení dopravy a veřejného osvětlení, tunelové technologie, kamerové systémy nebo například budování elektrické rozvodné sítě. V souvislosti s energetikou chce Eltodo vsadit zejména na obnovitelné zdroje energie a příležitosti s nimi spojené. Do zisku se tak chce firma dostat už letos, růst firmy potenciálně hodlá podpořit i akvizicemi.

Zřejmě nejvíce se do povědomí veřejnosti firma dostala, když od roku 2016 její auta brázdila pražské ulice, aby kontrolovala správné parkování. Loni se však novým dodavatelem těchto služeb stal český startup Iterait.

Verignis je nová česká společnost, která byla podle Tykačové založena za účelem sdružování technologických firem. „Potenciál skupiny Eltodo vidíme primárně v její diverzifikaci a rozsahu nabízených činností,“ říká člen představenstva Verignis Luděk Horák.

Teprve třicetiletá Veronika Tykačová dosud ve velkém byznysu nepodnikala. Podle obchodního rejstříku působila jen ve statutárních orgánech firem svého otce nebo v obecně prospěšné společnosti Women for Women, kterou založili její rodiče.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!