Největší solární firmy loni mohutně nabíraly. Úzkým hrdlem zůstávají revizáci a projektanti

Zdroj: Veronika Kolářová

Drtivé většině českých solárních firem se podařilo vypořádat s loňským solárním boomem a svůj byznys díky němu stabilizovat na mohutnějších základech. Největší tuzemské montážní firmy od podzimu 2021, kdy začala energetická krize, zvýšily počty svých technických pracovníků o vyšší desítky procent, některé až několikanásobně. Přesto dál scházejí stovky revizních techniků a elektrotechnických projektantů.

Celý sektor střešní fotovoltaiky se loni dostal do personálních potíží kvůli skokovému zvýšení zájmu o fotovoltaiku, který pramenil z rekordních cen elektřiny na velkoobchodních trzích. Z nedostatku montážníků, kteří instalují solární panely na střechách, a nedostatku materiálu vznikl koktejl, kvůli kterému se řada firem dostala do potíží. 

Jak u montážníků, tak u komponent se situace podle Cechu akumulace a fotovoltaiky od začátku roku stabilizovala. Kromě toho, že částečně opadla poptávka po nových instalacích, cech pociťuje vyšší zájem o obor mezi pracovníky. „Nejvíce se podařilo rekrutovat nových střechařů a elektrikářů, tedy techniků, kteří na rozdíl od střechařů připojují fotovoltaiku do sítě na zemi,“ říká předseda Cechu akumulace a fotovoltaiky Aleš Hradecký. Důvodem podle něho může být aktuálně nižší zájem řemeslníků o práci ve stavebnictví.

Trend přílivu pracovníků potvrzují i firmy. „V důsledku solárního boomu jsme od roku 2021 posílili personální kapacitu našeho montážního, elektrikářského a revizního týmu o 75 procent. Nyní, když boom polevil, už nemáme problém. Veškerých technologií i pracovníků máme dostatek, a dodací lhůty se tak vrátily na čtyři měsíce od podpisu smlouvy,“ říká jednatel společnosti S-Power Energies Jaroslav Šuvarský.

Podobně situaci vnímá ČEZ a její dceřiné společnosti, které ve stejném období zvýšily počet pracovníků v této oblasti o 80 procent. „Na trhu je nyní dostatek odborníků, a to ve všech skupinách – u montážníků, elektrikářů, projektantů i revizních techniků,“ konstatuje mluvčí ČEZ Alice Horáková. Instalační kapacity posílila také společnost Solid Sun, která od roku 2021 dokonce zdvojnásobila počet revizních pracovníků.

Ne u všech společností se ale mohou pochlubit podobným personálním posílením. Zejména menší instalační firmy mají problémy větším hráčům v odměnách pracovníků konkurovat, a proto stále shánějí nové posily. Podle Hradeckého na českém trhu chybějí stovky revizních pracovníků a projektantů. Problémem je, že se jimi nemůže stát každý, nebo alespoň ne hned.

„Pokud se zkušený elektrikář s praxí či vyšším odborným vzděláním rozhodne k certifikaci revizního technika, doporučujeme absolvovat předcertifikační školení a následně jednodenní zkoušku u Technické inspekce ČR. Časově náročné to není, ale je třeba počítat s investicemi do potřebných měřicích přístrojů i požadovaných znalostí,“ vysvětluje Hradecký.

Solární asociace se domnívá, že nedostatek projektantů je ještě závažnější než u revizních techniků. „Projektantů je enormní nedostatek, což nejvíce pociťují města a obce, které potřebují zpracovat podklady pro výběrové řízení,“ podotýká šéf solární asociace Jan Krčmář. Příčinou je podle něho dlouhotrvající nestabilita sektoru, která trvá od prvního solárního boomu z období kolem roku 2010 a která firmám znemožňuje dlouhodobé plánování.

V Česku loni přibylo zhruba 290 megawattů solárních elektráren, což je podle Solární asociace meziročně o přibližně 466 procent více. Největšími hráči na trhu jsou společnosti S-Power, Acetex, SolidSun, PRE – Solarinvest a skupina ČEZ. Solární boom naopak nezvládla společnost Energetický Holding Malina, která je od pátku v úpadku. Potíže má také společnost FG Energy, na kterou ve čtvrtek podal návrh na insolvenci jeden z věřitelů.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!