Konec bitcoinové mánie, ať žijí altcoiny. Přelomová ETF dala vydělat dalším kryptoměnám

Spuštění bitcoinového ETF dalo paradoxně vydělat investorům do altcoinů.

Spuštění bitcoinového ETF dalo paradoxně vydělat investorům do altcoinů. Zdroj: Grafika e15

Historický start prvních veřejně obchodovaných fondů ETF navázaných na bitcoin s sebou přinesl jeden paradoxní efekt: ústup bitcoinu. Lidé aktivně zhodnocující svůj kapitál dlouho čekali na možnost vsadit na nejpopulárnější kryptoměnu světa z pozice relativního bezpečí a komfortu akciového investora. Už týden mohou – jenže s trochou nadsázky řečeno rostlo všechno jiné než právě bitcoin. Jeho váha v kryptosvětě, měřená celkovou hodnotou jeho mincí ve srovnání s trhem všech kryptoměn dohromady, v polovině ledna klesla pod padesát procent. Bitcoin tak ve světě virtuálních mincí navzdory očekáváním ztratil svou majoritu.

Ještě dva dny před schválením fondů americkou Komisí pro cenné papíry a burzu podíl bitcoinu atakoval 54 procent celého kryptotrhu. Každý procentní bod tohoto trhu ovšem odpovídá při jeho aktuální celkové hodnotě kolem 1,7 bilionu dolarů sumě 1,7 miliardy dolarů. V posledních týdnech byl kolem bitcoinu obrovský rozruch a spousta lidí měla pocit, že právě teď by ho měli nakoupit. „Jenže to vyhnalo jeho cenu do míst, kde už nebyli další kupci, a docházelo tak k výběru zisků,“ popisuje dění analytik Purple Trading Petr Lajsek.

Právě to mělo za následek, že týden po startu obchodování s bitcoinovými ETF klesl podíl celkové tržní kapitalizace této kryptoměny – násobku počtu kolujících mincí a jejich aktuální ceny – na něco málo přes 49 procent. Tedy na obdobnou hodnotu jako třeba počátkem loňského října. „Pokud se podíváme na vývoj stovky největších kryptoměn za poslední týden, bitcoin patřil k nejhorším. Vybrané zisky z bitcoinu očividně investoři vložili do menších kryptoměn,“ vysvětluje Lajsek.

Poslechněte si debatu redaktorů e15 na téma bitcoinového ETF na Twitter Spaces.

Zatímco bitcoin po několikaměsíční jízdě za posledních sedm dnů o pět procent oslabil, jiné, a často významné alternativní kryptoměny vydělaly pomyslný balík.

Zřejmě největší konkurent bitcoinu, ethereum, posílil o bezmála jedenáct procent. Jak soudí experti, část investorů vyhodnotila růstový příběh bitcoinu po spuštění ETF jako uzavřený a přesměrovala svůj zájem na jiné, momentálně možná výnosově atraktivnější mince.

Ethereum a ti druzí

„Schválení ETF fondů vyvolává poměrně přímočarou úvahu, že pokud se podařilo přesvědčit regulátora o fondech na bitcoin, další kryptoměny mohou v budoucnu následovat,“ soudí analytik J&T Banky Pavel Ryska. Průlomové rozhodnutí amerického regulátora podle něj způsobilo, že finanční mainstream začal vedle bitcoinu vnímat i celou řadu dalších významných kryptoměn.

„Zatímco u bitcoinu mohlo schválení vyvolat efekt „sell the news“ (prodej zprávu), u dalších kryptoměn naopak naznačilo, že jejich čas může také přijít,“ dodává Ryska a upozorňuje právě na již zmíněné ethereum, které rostlo souběžně s tím, jak bitcoin klesal. 

Nezůstalo ale zdaleka jen u etherea. Svou nezávislost na bitcoinu alespoň během posledního týdne investorům ukázala třeba měna cardano. Ta na pozadí bitcoinového pádu podražila o šest procent. Obdobně jako třeba mince BNB nebo dogecoinu, který díky spekulantům obvykle agresivně roste v časech nálady vstřícné vůči kryptotrhu. Na svém ale zůstala, a tedy nekopírovala propad bitcoinu třeba i Solana, v Česku známá především jako jeden z investičních cílů tuzemské skupiny Rockaway. 

Bitcoin se ale na své ztracené pozice může brzy vrátit. Nejbližším růstovým impulsem může být dubnové takzvané půlení, halving. Těžaři bitcoinu, kteří jsou odměňováni za svůj podíl na ověřování transakcí, budou moci za den virtuálně vydolovat nanejvýš 450 virtuálních mincí namísto současných 900. „Aby byla těžba bitcoinu ekonomicky zajímavá, musí za ni těžaři dostávat odpovídající odměnu. A když platí, že se snižuje počet bitcoinů, které jsou vpouštěny do oběhu jako odměna těžaři, měl by se systém udržet v rovnováze růstem ceny bitcoinu,“ vysvětluje Marek Tomšík z Conseq Investment Management.

S pomocí úrokových sazeb

Celkově má kryptotrh momentálně hodnotu mírně převyšující 1,7 bilionu dolarů, což je více než dvojnásobek sumy ze závěru roku 2022, kdy popularita kryptoměn krátkodobě spadla ke dnu. Absolutního vrcholu, bezmála tří bilionů dolarů, tento trh dosáhl na konci roku 2021. Není bez zajímavosti, že to bylo jen pár měsíců předtím, než v březnu 2022 americká centrální banka FED poprvé po dvou letech zvýšila své úrokové sazby, a to z faktické nuly na půl procenta.

Naopak konec roku 2022 zastihl kryptotrh v situaci, kdy americký FED během tohoto roku svoji základní sazbu vyšrouboval z oné nuly na prosincová 4,5 procenta. A protože světové centrální banky, ať už ta evropská, nebo americký FED, naznačují, že budou úrokové sazby opatrně snižovat, mnozí experti mají za to, že také to napomůže kryptoměnovému trhu jako celku k růstu. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!