Muddy Waters šlápli vedle. Realitní bondy CPI PG se staly hitem a daly investorům zbohatnout

CPI se otřepává z "kampaně" americké Muddy Waters

CPI se otřepává z "kampaně" americké Muddy Waters Zdroj: profimedia.cz

Zámořským spekulantům z investiční společnosti Muddy Waters se v posledních týdnech nevydařila jejich sázka na pokles cen dluhopisů realitní skupiny CPI Property Group byznysmena Radovana Vítka. Ba právě naopak, bondy zažívají dramatický růst a investorům, kteří byli ochotní do papírů naskočit během zimy, daly vydělat i vysoké desítky procent. Muddy Waters v uplynulých měsících zveřejnili tři ostře kritické analýzy na adresu CPI PG i Vítka samotného. Ve skutečnosti tak ale mimoděk vytvořili investiční story, na jakou burziáni zrovna v segmentu dluhopisů čekali dlouhá léta. Sama CPI PG prý v raketovém růstu cen svých bondů prsty nemá.

„Růst ceny dluhopisů CPI PG odráží i všeobecný nárůst cen dluhopisů, který reaguje na očekávaný pokles úroků v eurozóně. Z mého pohledu ale zrcadlí i určitou úlevu investorů po kritických reportech shortaře Muddy Waters,“ soudí dluhopisový expert J&T Banky Pavel Ryska.

Reporty, ve kterých americká investiční společnost opakovaně vinila CPI PG a Vítka z nekalých transakcí a praní peněz, podle Rysky nepřinesly přesvědčivou kritiku podnikání společnosti a samy byly relativně snadno napadnutelné. „Poté co Muddy Waters zveřejnila i druhou a třetí část své kritiky a neobjevila se velká odezva trhu, se tento moment mohl pro investory nabízet jako vhodná příležitost k nástupu. To se pak začalo propisovat i do ceny dluhopisů,“ popisuje dění Ryska.

Investiční příběh bondů CPI PG se v posledních měsících stal až spektakulární podívanou. Například dluhopis splatný v roce 2026, který skupina vydávala v prvním pandemickém roce 2020 s ročním výnosem pro investory 2,75 procenta, jen od konce listopadu do současnosti podražil o osmnáct procent. To je dvaapůlkrát víc, než kolik vynesl investorům pražský akciový index PX.

Další bondy CPI PG vynesly ještě podstatně více. Jak uvádějí statistiky burzy v německém Frankfurtu, kde se s těmito bondy obchoduje, například eurodluhopisy Vítkovy skupiny vydané v roce 2020 v obřím objemu převyšujícím půl miliardy eur s takzvanou perpetuitou, tedy s trochou nadsázky se splatností „na věčnost“, od konce listopadu do současnosti vynesly bezmála dvojnásobek své původní hodnoty.

„Investoři zřejmě vyhodnotili, že nedávné prodeje majetku CPI PG se neudály pod tlakem za každou cenu a že primárním motivem prodejů není zalepit díry po odtoku likvidity,“ říká portfolio manažer Cyrrusu Tomáš Pfeiler.

Graf: Vyvoj ceny dluhopisu CPI PROPERTY GROUP S.A. 4,875 %Graf: Vyvoj ceny dluhopisu CPI PROPERTY GROUP S.A. 4,875 % | e15

Dluhopisy Vítkovy firmy se přesto obchodují významně pod svými cenami ještě před pár lety. Například bondy bez konkrétního data splatnosti setrvale zlevňovaly prakticky od konce roku 2022 v souvislosti s očekávaným zvyšováním úrokových sazeb prakticky všemi hlavními centrálními bankami světa. Tento pohyb úrokových sazeb se běžně projevuje právě poklesem cen dluhopisů. Trend ale loni v listopadu umocnily i sázky Muddy Waters a ceny bondů realitní skupiny CPI PG pak spadly na historická minima. 

Podle expertů může opětovný růst cen těchto dluhopisů být i výsledkem aktivity samotné skupiny CPI PG. Cenově zdecimované bondy zejména po prvním útoku Muddy Waters loni na podzim daly CPI PG teoretickou možnost vykoupit svůj vlastní dluh za „diskontní“ cenu o desítky procent pod jeho nominální hodnotou.

To ale skupina odmítá. „Neprováděli jsme žádné transakce týkající se našich dluhopisů. Zdá se, že se jednoduše vrátila chuť investorů po nemovitostních dluhopisech,“ říká mluvčí CPI PG Jakub Velen. Samotná Muddy Waters nechala otázky e15 bez komentáře. 

Američané v zatím posledním reportu koncem ledna obvinili Vítkovu skupinu z toho, že použila peníze svých dluhopisových věřitelů v rámci transakce připomínající praní špinavých peněz. Konkrétně mělo jít o sérii obchodů spojených s několika italskými firmami držícími pozemky pro rezidenční výstavbu poblíž Říma. Jednou z podezřelých transakcí měl být také nákup vily ve francouzském Saint-Tropez skupinou CPI PG přímo od Radovana Vítka, který se uskutečnil už v roce 2019. Podle Muddy Waters ji i Vítek sám původně získal za nestandardních podmínek. Skupina obvinění odmítla jako vykonstruovaná.

Muddy Waters obvinili CPI PG poprvé loni na podzim, kdy mimo jiné uvedli, že Vítek jakožto většinový akcionář firmu drancuje. Listopadový i dva lednové výpady Muddy Waters měly za následek pád cen dluhopisů CPI PG obchodovaných na burzách.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!