Běžný úvazek preferuje jen menšina mladých, uvádí provozovatel Jobs.cz. Chce uspět s novou aplikací

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CBRE

Průzkum LMC
2
Fotogalerie

Zprostředkovatelské aplikace typu Uber či Airbnb mají potenciál výrazně proměnit také trh práce. Trend stále flexibilnějších pracovních úvazků takto chtějí společně zpeněžit personální společnost LMC a inovační agentura Direct People, které spustily aplikaci Profinaut. Nyní má za sebou první dva měsíce fungování a jejím cílem je usnadnit nabírání profesionálů na nárazové pracovní úkony. LMC na základě svých průzkumů tvrdí, že dnešní absolventi vysokých škol mají o právě tento typ „tekutých“ úvazků eminentní zájem.

Do aplikace se během dvou měsíců zaregistrovalo pět stovek uživatelů, z toho 350 jen v Česku. Počet firem, které mohou poptávat jejich služby, v tuzemsku dosahuje pěti desítek. Projekt si však stanovil v prvním roce fungování mnohem ambicióznější čísla, do konce roku chce mít ve své databázi v součtu zaregistrováno deset tisíc uživatelů.

Provozovatelé aplikace ovšem počítají s tím, že ani při splnění tohoto plánu ještě Profinaut nebude generovat zisk. „Nyní jde skutečně o to, jak změnit chování firem a naučit je hledat lidi i jinak než klasickým náborem,“ vysvětlila za Direct People Daniela Velová s tím, že profesionálů na volné noze typu konzultantů, programátorů, lektorů či grafiků přibývá po celé Evropě. „Nejrychleji rostou Slovinsko, Polsko, Finsko a ani Česká republika nezůstává v tomto trendu pozadu: mezi roky 2005 a 2014 tohoto typu pracovníků v Česku přibylo téměř o třicet procent, a celkem jich je nyní více než 130 tisíc,“ argumentuje Velová.

Profinaut má firmám mimo jiné suplovat prověření schopností konkrétních pracovníků. Do databáze mohou vstoupit jen ti, kdo dostanou do sítě pozvání od některé ze stávajících uživatelů, přičemž osoba, která jim přístup nabídne, se zaručuje za jejich odbornost a dovednosti.

Dalším trendem, na něž chtějí firmy naskočit, jsou preference studentů a absolventů vysokých škol. „Z našich průzkumů jasně vyplývá, že mladí v Česku chtějí mnohem větší flexibilitu a jen necelých třicet procent z nich vyloženě požaduje běžný plný pracovní poměr. Avšak realita tuzemského pracovního trhu tento trend příliš nereflektuje, jen šest procent nabídek práce umožňuje zkrácený úvazek,“ uvedl Adam Hazdra z LMC s odkazem na studii založenou na vzorku s více než tisícovkou respondentů z řad vysokoškoláků a absolventů. Průzkum LMCPrůzkum LMC|lmc

„Pracovní trhy přestávají mít hranice, lidé chtějí mít čím dál větší volnost a nabírat zajímavé zkušenosti. Situaci výstižně popsali v britském Guardianu: naši rodiče měli jedno zaměstnání po celý život, my jich máme v průměru šest a naše děti jich budou mít šest najednou,“ doplňuje Michal Kalousek z Direct People.

Citované médium však podobné teze mnohdy zmiňuje v souvislosti s prekarizací práce a skutečností, že současná mladá generace takzvaných miléniálů bývá na Západě chudší, než byli ve stejném věku jejich rodiče. Růst jejích výdělků navíc zaostává za zbytkem společnosti, což výhledy jejich budoucnosti dále zhoršuje, jak již dříve upozornilo řečené britské médium. Významně se tak miléniálům mimo jiné vzdaluje šance na pořízení si vlastního bydlení a získání hypotečního úvěru.