Bossové hazardu s automaty narazili: nikdo zatím nezískal povolení pro příští rok

Ivo Valenta

Ivo Valenta Zdroj: Erben Eduard/E15

Hrací automaty - ilustrační foto
Ondřej Závodský
Hrací automaty - ilustrační foto
Ministerstvo financí
Hrací automaty - ilustrační foto
6
Fotogalerie

Podnikatelé provozující hrací automaty čelí zásadní hrozbě. Není jim mnoho platné, že vlastní licence na provozování hazardu, od příštího roku potřebují novou certifikaci herních terminálů. Vyžaduje ji nový loterijní zákon. Pokud ji od ministerstva financí včas nezískají, budou muset zastavit svůj byznys. V případě největších provozovatelů, k nimž patří třeba Synot senátora Iva Valenty, by to znamenalo ušlé příjmy v řádu miliard korun. Přísnějším požadavkům dosud nevyhověla jediná společnost provozující hrací automaty. 

Na nápravu zbývá jen pět týdnů do konce roku. „Několik žádostí bylo již podáno, ale neobsahují všechny požadované přílohy. Pokud nesplní podmínky, nebudou moci fungovat,“ říká náměstek ministra financí Ondřej Závodský.

„I kdyby polovina podnikatelů stihla získat recertifikaci, což není jisté, hrozí ztráty na tržbách tři miliardy korun za čtvrtletí. Jinak to bude dvojnásobek,“ uvedl mluvčí Unie herního průmyslu Andrej Čírtek.

„Riziko, že do konce roku nebude vydáno žádné povolení na technickou hru, hodnotím jako velmi vysoké. I tak jsou ale ještě nutná povolení jednotlivých obcí,“ dodává s tím, že teď výrobci a provozovatelé technických her „freneticky“ komunikují s ministerstvem a státem pověřenými zkušebnami automatů. Ti, kteří ještě nezahájili proces certifikace u autorizovaných institucí, už do konce roku nestihnou povolení získat.

„Certifikace herního systému trvá zhruba tři měsíce, aktuálně jich ověřujeme šest,“ uvádí Miloš Hána z Elektrotechnického zkušebního ústavu. „Zažádali jsme v říjnu, recertifikaci zatím nemáme, čekáme na dokumenty z EZÚ,“ přibližuje stav Jan Tůma ze společnosti Slot Group, která provozuje pět tisíc hracích automatů.

Horní hranice pokuty za provozování hazardu bez licence je padesát milionů korun. V případě používání necertifikovaných automatů by byla sankce dle Závodského nižší, přesto citelná.

„Jsou tu obrovské snahy, abychom na zákonu netrvali, aby se nějak ohnul. Vydírat se ale nenecháme,“ podotkl. „Tlak provozovatelů vnímáme již od začátku roku,“ potvrdil Hána. V hernách v Česku je teď v provozu zhruba 50,8 tisíce automatů, každý vydělá průměrně čtyřicet tisíc korun měsíčně. Celkový příjem podnikatelů z provozování technických her loni dosáhl téměř 25 miliard korun.