Britský průmysl klesl po brexitu nejrychleji za tři roky

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: anna vackova / e15

Aktivita v britském zpracovatelském průmyslu klesla v červenci nejrychleji za více než tři roky. Ukázaly to výsledky průzkumu společností Markit a CIPS mezi nákupními manažery. Podle analytiků jde o další důkaz, že rozhodnutí Británie vystoupit z Evropské unie britskou ekonomiku poškozuje.

Index aktivity pro červenec klesl podle konečných údajů na 48,2 bodu z červnových 52,4 bodu. Dostal se tak na nejnižší úroveň od února 2013, a zároveň pod první rychlý odhad z konce července, který počítal s poklesem na 49,1 bodu. Pro index je klíčovou hranicí 50 bodů, která odděluje růst od poklesu.

Poprvé od začátku roku 2013 sestoupily pod tuto hranici také dílčí ukazatele výroby a nových zakázek. Příčinou byly horší podmínky na domácím trhu a nejistota spojená s britským referendem o členství země v EU, které skončilo nečekaně vítězstvím kampaně za odchod Británie z osmadvacítky.

Dílčí index produkce klesl až na 47,8 bodu, nejníže od října 2012. Ukazatel nových zakázek, který v červnu solidně rostl, zaznamenal největší obrat od roku 1998. Slabší libra i snaha firem dojednat nové kontrakty naopak pomohly novým vývozním zakázkám, které v červenci rostly druhým měsícem za sebou.

Dnešní údaje by mohly sloužit jako další podnět ke snížení úrokových sazeb v Británii. Tamní centrální banka bude o měnové politice jednat ve čtvrtek.

V červenci překvapivě nechala úrokové sazby beze změn. Většina ekonomů oslovených agenturou Reuters očekává, že banka ve čtvrtek sníží úrokové sazby minimálně o čtvrt procentního bodu, neshodují se ale v tom, zda centrální banka obnoví program nákupů dluhopisů.