Akcie Avastu se staly součástí prestižního londýnského indexu. Vypadl z něj easyJet

Avast

Avast Zdroj: profimedia

Český výrobce antivirových programů Avast se stal součástí indexu londýnské akciové burzy FTSE 100. Ten zahrnuje akcie stovky firem s největší tržní kapitalizací, které se na londýnském parketu obchodují. Žádné jiné české firmě se do FTSE 100 dosud proniknout nepodařilo. Čtvrtletní aktualizaci složení indexu po ukončení obchodování oznámil jeho provozovatel FTSE Russell. Avastu se to povedlo i přes to, že během středy klesly akcie firmy o více než tři procenta.

Je to vůbec poprvé, co v něm figuruje společnost se sídlem v jednom z bývalých evropských sovětských satelitů, připomněl server Patria. Změny se v indexu projeví 22. června. Kromě Avastu se do FTSE100 posunou ještě sázková společnost GVC Holdings, opravárenská Homeserve a maloobchodní řetězec Kingfisher.

V indexu se neudržel největší britský dodavatel energie Centrica, britská strojírenská společnost Meggitt, provozovatel výletních plaveb Carnival či aerolinie easyJet.

"Očekávané změny těsně souvisejí s tím, jak na jednotlivá odvětví dopadá současná krize," uvedl podle agentury Bloomberg analytik společnosti The Share Centre Helal Miah.

Avast založili v roce 1988 čeští výzkumníci Eduard Kučera a Pavel Baudiš, firma je jedním z průkopníků v oboru počítačového zabezpečení. V roce 2016 Avast koupil konkurenční českou antivirovou firmu AVG. Avast je podle tržeb druhou největší antivirovou firmou na světě za společností Symantec. Produkty Avastu využívá přes 435 milionů uživatelů, z velké části bezplatně.

Avast vstoupil na londýnskou akciovou burzu LSE v květnu 2018. Jednalo se o jednu z největších primárních emisí akcií technologické firmy na londýnské burze vůbec. Nabídková cena ohodnotila celý podnik na zhruba 2,4 miliardy liber (71,7 miliardy korun). Společnost plánovala primární nabídku už v roce 2012 ve Spojených státech, ale kvůli podmínkám na trhu od plánu ustoupila. S akciemi firmy se obchoduje také na pražské burze.