Pandemie pohledem šéfa Skansky: Makroekonomiku vidíme v peněžence. To nejtěžší teprve přijde

Michal Jurka

Michal Jurka Zdroj: Michael Tomeš

Michal Jurka
Michal Jurka
Michal Jurka
Michal Jurka
5
Fotogalerie

Jak se zpětně díváte na dva měsíce, kdy pandemie zastavila českou ekonomiku? Byl postup vlády správný? Jaké důsledky budou mít všechna opatření pro tuzemské podniky? Co budou znamenat pro české hospodářství v příštích letech? A plyne z této situace nějaké ponaučení? Deník E15 požádal byznymeny o pohled na téma pandemie v Česku.

Jak je to dlouho, co naši kancelářští zaměstnanci šili doma roušky pro kolegy na stavbách a v laboratořích jsme si míchali vlastní dezinfekci?

Včerejší problémy dnes působí jako pochodové cvičení, nejen stavebnictví ale to nejtěžší teprve čeká. Zatímco stavby se dařilo a daří držet v chodu, soukromí i veřejní investoři nyní začínají přehodnocovat své plány. Dopad těchto změn bude hlavně v příštích dvou letech mít pro vývoj projektů a stavebnictví násobně větší vliv.

Makroekonomiku teď totiž vidíme v peněžence. Ale i když koruna oslabila, potraviny zdražují a osobní spotřeba padá – a také kvůli tomu se přestávají prodávat byty – neměli bychom utonout v denní bulvární agendě. 

Stát se sice v době krize choval chvílemi trochu chaoticky, ale teď naštěstí začíná chápat, že pro veřejné investice bude lepší stabilita než krátkodobé výkyvy. Klíčové jsou přitom nejméně následující dva roky.

Propady u krajů, měst a obcí

Nejde přitom jen o slíbené investice do dopravní infrastruktury přímo financované státem. Reálně ale hrozí, že větší propad by mohl nastat i u krajů, měst a obcí, což bude mít přímý dopad i na lokální firmy a nezaměstnanost.

Takže pokud bude možnost využít například státní garance a evropské financování, jsou i regionální stavební projekty cesta, jak ekonomiku udržet v chodu. My jako hlavní zhotovitel ty peníze z velké části pošleme dál, třeba i ve zrychlené splatnosti našim místním dodavatelům, utrácíme za opravy, materiál i ubytování.

Tlak na digitalizaci i státní správy

Během pár týdnů jsme v privátním sektoru nuceně udělali velký skok v digitalizaci. Od příjemných objevů, třeba efektivity home office a kontrolních dnů na stavbách formou videokonferencí, je ale třeba se posunout k tlaku na obecnou digitalizaci státní správy včetně zjednodušení procesů obsažených v novém stavebním zákoně.

Nabízíme zkušenosti, spolehlivost a profesionalitu a i v krizi jsme si ověřili, že investor, projektant a zhotovitel umí táhnout za jeden provaz. Pokud stát zamýšlené záměry udrží, má stavebnictví potenciál stát se vedle automotive opět jedním z pilířů stability české ekonomiky a alespoň trochu vyvážit negativní dopady z jiných sektorů.

Autor je prezident Skanska Central Europe, místopředseda Sdružení pro výstavbu silnic a viceprezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví