Akciím se s blížícím se květnem nedařilo

Burza

Burza Zdroj: ctk

Je to stejné každý rok. S blížícím se květnem začne v hlavách pověrčivých investorů na akciových trzích znít otřepané „sell in may and go away“, volně přeloženo jako prodejte v květnu a vezměte si dovolenou. „Za posledních pět let byl průměrný výnos za duben plus 3,5 procenta a šlo tak o zcela nejvýnosnější měsíc. Průměrný výnos v květnu dosahoval minus 1,9 procenta,“ zmapoval Petr Žabža, senior makléř Patria Finance.

Zatím se zdá, že se řada investorů nepsaným pravidlem řídí a vyráží na několikaměsíční odpočinek. Širší americký akciový index S&P 500 zažil minulý týden nejhorší výsledek od loňského listopadu, když oslabil o 2,1 procenta.

Panevropský index FTSE Eurofirst 300 spadl minulý týden na letošní dno. Pomalu se opakuje situace z posledních let, kdy akcie vymazávají zisky z počátku roku. Globální akciový index FTSE All-World index minulý rok oslabil mezi dubnem a červnem o 13,4 procenta, v roce 2011 přišel mezi květnem a říjnem o 25 procent hodnoty.

Vývoj indexu S&P 500Vývoj indexu S&P 500 | E15

„Ačkoli netíhneme k investicím na základě pověr, těm, kteří se v posledních třech letech řídili pravidlem opustit akciové trhy v květnu, se vedlo dobře,“ uvedl pro deník Financial Times Jonathan Golub ze švýcarské banky UBS. Stejně jako v posledních letech se letos může ukázat, že pokles akciových trhů byl pouze dočasný. Podstatně horší by bylo, kdyby vyšlo najevo, že příčinou jsou dlouhotrvající obavy z růstu globální ekonomiky a efektivnosti monetárních opatření centrálních bank.

Výprodej akcií byl v uplynulém týdnu spuštěn především horšími než očekávanými daty o růstu čínské ekonomiky v prvním čtvrtletí. Vliv mělo také snížení odhadu letošního růstu světové ekonomiky o 0,2 procenta na 3,3 procenta, které oznámil Mezinárodní měnový fond.