Americké akcie spadly nejvíc za téměř tři roky

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: reuters

Akciové trhy ve Spojených státech v pondělí zasáhla vlna výprodeje a hlavní indexy propadly nejvíce za téměř tři roky. Reagovaly tak na zprávu o historicky prvním snížení hlavního úvěrového ratingu USA, k němuž sáhla agentura Standard & Poor's. Dramatický naopak vzrostl takzvaný indikátor strachu, tedy index VIX, jehož pomocí se investoři zajišťují proti dalšímu propadu cen. Pondělní výprodej akcií v celém světě investory připravil o více než 1,35 bilionu dolarů (cca 23 bilionů korun).

Dow Jonesův index klesl o 634,76 bodu a obchodní den uzavřel propadem o 5,55 procenta na hodnotě 10 809,85 bodu. Širší index S&P 500 odepsal 6,66 procenta na 1119,46 bodu, zatímco index Nasdaq Composite oslabil dokonce o 6,90 procenta na 2357,69 bodu.

Objemy obchodů byly mimořádně vysoké, na burzách NYSE, Amex a Nasdaq se dohromady zobchodovalo 17,5 miliardy akcií. Loňský denní průměr činil 8,47 miliardy akcií. Část analytiků tvrdí, že dosavadní výprodej na burzách byl až příliš rychlý, některé akcie proto podle nich už mohou být vhodné k nákupu.

Investoři teď budou sledovat hlavně postoj měnového výboru Fedu. Základní úrok je v USA už delší dobu na historickém minimu v pásmu nula až 0,25 procenta a nepředpokládá se, že se na tom v dohledné době něco změní. Důležité ale bude, zda Fed nějakým způsobem zareaguje na nynější propad na burzách. Mimořádná pozornost se bude věnovat jakýmkoli náznakům takzvaného kvantitativního uvolňování měnové politiky.

Vývoj indexu Dow Jones za poslední 2 roky

Dow JonesDow Jones|E15

Výprodej má znaky paniky

Index volatility, který sestavuje burza CBOE v Chicagu a jemuž se často říká indikátor strachu, vzrostl o 50 procent na 48 bodů. Na hranicí 40 bodů je poprvé od loňského května, kdy trhy zasáhl takzvaný „flash crash“, tedy bleskový propad cen. Silně nadprůměrný objem obchodů svědčí o tom, že výprodej má znaky paniky.

„Začíná to být skutečně chaotický výprodej, mnohem horší, než na co jsme byli zvyklí,“ poznamenal šéf akciových obchodů v investiční společnosti Northern Trust Matthew Peron. „Posouváme se do panického režimu,“ řekl Peron s odkazem na skokový růst indexu VIX. Index S&P 500 postihl nejhlubší propad od prosince 2008 a ve ztrátě skončilo všech 500 emisí z jeho báze.

Z letošního maxima, na němž byl koncem dubna, už index S&P 500 sestoupil o 17,9 procenta. Pokud bude jeho pokles pokračovat a dosáhne 20 procent, bude oficiálně zahájen takzvaný medvědí trh. Tedy období, kdy akcie vytrvale klesají. Dow Jonesův index přitom poprvé od listopadu skončil pod hranicí 11 000 bodů.

Nejvíc padaly akcie bank a energetické tituly

V pondělí postihl nejhlubší propad akcie bank a energetických titulů. Například akcie Bank of America spadly o 20,3 procenta na 6,51 dolaru a byly nejaktivnějším titulem v bázi Dow Jonesova indexu. V rámci indexu S&P 500 zaznamenaly nejhlubší propad. Index finančních titulů ztratil zhruba deset procent, index energetických titulů 8,3 procenta.

Ztráty se ale netýkají pouze akciových trhů v USA, výrazně už v pondělí padaly burzy prakticky po celém světě. Souhrnný index MSCI World, který mapuje obchodování na hlavních světových trzích, odepsal 5,2 procenta. To znamená, že pondělní výprodej akcií ve světě už investory připravil o více než 1,35 bilionu dolarů (zhruba 23 bilionů korun). Hodnota firem ze samotného indexu S&P 500 klesla o 729,3 miliardy dolarů.

Dál zpevňuje švýcarský frank, euro klesá

Na devizových trzích trvá zájem o švýcarský frank, citelně ale zpevnil i japonský jen. Klesá naopak euro, které sráží dolů nervozita z dalšího zhoršení dluhové krize. Evropská centrální banka (ECB) sice podle makléřů v pondělí začala odkupovat italské a španělské dluhopisy, pomohla tím trhu ale jen přechodně. Trhy zároveň sledují, zda centrální banky v Japonsku a ve Švýcarsku nezačnou proti silné měně intervenovat.

Frank vůči euru vystoupil na nový rekord 1,0640 CHF, později část zisků odevzdal a pohyboval se kolem 1,0732 CHF. Za celý den tak přidal asi 2,5 procenta.

Japonské akcie oslabovaly, většinu ztrát ale v závěru smazaly

Také ceny akcií na burze v Tokiu pokračovaly v poklesu, většinu ztrát se jim ale během dne podařilo smazat. Na trhu se objevili zájemci o silně podhodnocené tituly, kteří tak pomohli vylepšit i celkovou náladu na burze.

Hlavní index Nikkei 225 odepsal 153,08 bodu a den uzavřel slabší o 1,68 procenta na hodnotě 8944,48 bodu. Během dne přitom index ztrácel více než čtyři procenta v reakci na panický výprodej, který v pondělí zasáhl Wall Street.