Analytici radí kupovat akcie Erste Bank

Erste Bank

Erste Bank Zdroj: profimedia.cz

Leden bývá na nová investiční doporučení tradičně chudší. Přesto analytici světových investičních bank přišli uplynulý měsíc s několika zajímavými změnami cílových cen akciových titulů kotovaných na pražské burze. Největší příležitosti viděli v akciích Erste Bank a ČEZ. Velkou neznámou zůstává udržitelnost dividendy Telefóniky CR.

Zpráva zveřejněná přede dvěma týdny investiční bankou Goldman Sachs uvádí, že pokud rakouskou skupinu Erste Bank nezasáhne extrémně negativní vývoj, který by ukrojil ze zisků nejcennějšího aktiva Erste – České spořitelny – je titul při současných tržních podmínkách podhodnocen. Analytici Goldman Sachs dodávají, že to trh s obavami o maďarské aktivity skupiny přehání, a doporučují akcie Erste nakupovat s tím, že cílovou cenu v horizontu dvanácti měsíců vidí na 22 eurech, tedy přibližně 550 korunách.

Od vydání doporučení Goldman Sachs již titul posílil o přibližně 18 procent na 468 korun. Před doporučením „goldmanů“ akcie uzavřely na 379 korunách za kus. Erste věří také společnost Alpha Value, která cenu akcií vidí za rok na 21 eurech.
Pravidelnou revizi sektoru utilit v regionu střední a východní Evropy provedla v lednu nizozemská ING. Na celý sektor snížila doporučení z „neutral“ na „overweight“. Horšímu doporučení unikl tuzemský ČEZ, který se udržel v seznamu doporučovaných společností, ze kterého vypadla polská energetika PGE. Analytici ING ponechali ČEZ doporučení „koupit“ i cílovou cenu 850 korun.

V pátek akcie energetického gigantu uzavřely na 803 korunách za kus. Podle analytiků ING budou letos hrát ČEZ do karet vyšší ceny elektřiny a kurzové zajištění. V současnosti má ČEZ zajištěno 96 procent objemu na kurzu 25,5 koruny za euro. Největším optimistou na akcie ČEZ se v lednu stala společnost Collins Stewart, která jejich cenu za rok vidí na 1050 korunách za kus.

Lednová sektorová analýza Goldman Sachs na sektor komunikací v regionu střední a východní Evropy a Blízkého východu hodnotila akcie především podle dividendového výnosu, proto se akcie Telefóniky CR dočkaly zvýšení cílové ceny o pět procent na 400 korun. Zároveň však analytici varovali před „sníženou viditelností“ budoucího vývoje vyplácené dividendy.