Asiaté se vrhli na zlato. Nakupují ve velkém

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk/Petr David Josek

Nejlidnatější kontinent světa zažívá největší nákupní horečku fyzického zlata za posledních třicet let. Některé asijské národy patří k největším milovníkům zlata a zlatých šperků na světě, a proto se snaží využít nedávného poklesu cen na komoditních trzích k levnějšímu nákupu zlatých cihliček či šperků.

Nečekaný zájem o fyzické zlato zanechal v Hongkongu spoustu bank, šperkařů, a dokonce i tamní zlatou burzu bez dostatku žlutého kovu, který by pokryl zvýšenou poptávku. Na zlaté burze v Šanghaji vzrostly objemy obchodů, které ukazují rostoucí poptávku, na rekordní maxima, v Pekingu se zase tvořily dlouhé fronty před některými zlatnictvími. Informovala o tom agentura Bloomberg.

„Trhy s fyzickým zlatem zareagovaly na nižší ceny žlutého kovu,“ napsal Joni Teves, analytik cenných kovů ve švýcarské UBS v reportu pro klienty. „Naše fyzické dodávky na asijské trhy byly minulý týden značně navýšeny,“ dodal. Nárůst poptávky napříč Čínou, Hongkongem, Indií a dalšími asijskými zeměmi je tak v ostrém kontrastu a s masivními výprodeji (nefyzického) zlata a na cenu zlata navázaných finančních produktů, které se minulé dva týdny odehrávalo na finančních trzích.

Zvýšená poptávka po zlatě v Asii ale poskytla žlutému kovu podporu a tento týden se zlato obchodovalo v okolí 1440 dolarů za troyskou unci, o více než deset procent výše oproti dnu z minulého týdne.

Vývoj ceny zlataVývoj ceny zlata

Haywood Cheung, prezident Hongkongské zlaté a stříbrné burzy, přiznal, že burze došly zásoby a musí hledat alternativní cesty, jak naplnit zvýšenou poptávku. „Co se týče objemů obchodů, jsem toto za svých dvacet let kariéry ještě nezažil. Starší členové burzy říkali, že nic podobného nepamatují ani za posledních 50 let,“ uvedl Haywood.

Asijští obchodníci se zlatem uvedli, že prémie, která se platí za zlaté produkty nad cenu zlata obsaženého ve výrobku a která platí za ukazatel síly poptávky, se v posledních dnech zdvojnásobila.

Hongkongská společnost Chow Tai Fook, která je největším světovým prodejcem šperků a výrobků ze vzácných kovů podle tržní kapitalizace, uvedla, že před některými jejími obchody v oblastech, kam jezdí turisté z pevninské Číny, se vyprodaly veškeré zásoby zlatých cihel. Podle firmy je poptávka nejvyšší od konce osmdesátých let minulého století.

Ľuboš Mokráš: Zlato ztratilo důvěru. Jen tak se nevrátí