Zakladatel burzy FTX: naletěly mu i velké fondy a v kryptokomunitě vyostřil probíhající válku

Někteří výrazní členové bitcoinové komunity nemohli přijít zakladateli FTX na jméno už dlouho.

Někteří výrazní členové bitcoinové komunity nemohli přijít zakladateli FTX na jméno už dlouho. Zdroj: profimedia

Propastný pád FTX, jedné z největších burz zaměřených na digitální aktiva, otřásl v předchozích dnech trhy. A zasáhl i pověst jejího spoluzakladatele Sama Bankmana-Frieda alias SBF. Třicetiletý byznysmen byl dosud považován za jednu z nejzářivějších hvězd kryptoměnového nebe. Nyní však nejspíš přišel nejen o reputaci, ale také o významnou část jmění a momentálně čeká ve vazbě na soud. Bahamská policie ho totiž v pondělí večer zatkla za finanční podvody. 

SBF patřil donedávna k těm nejúspěšnějším ve světě kryptoměn. „Mezi finanční elitou z Wall Street je jeho bitcoinová arbitráž (obchod využívající odlišných cen na různých trzích – pozn. red.) zmiňována se stejným respektem jako sázka Paula Tudora Jonese na pokles americké ekonomiky v roce 1987, útok George Sorose na Bank of England v roce 1992 či sázka Johna Paulsona na pokles hodnoty problémových hypoték v roce 2008,“ stálo v článku, který vyšel v září na webu americké venture kapitálové firmy Sequioa. Ta patřila díky investici kolem 150 milionů dolarů k menšinovým akcionářům FTX.

Do firmy investovaly i další velké fondy. Singapurský Temasek do ní vložil přes 200 milionů dolarů. Spálil se i americký BlackRock, jeho investice však byla oproti Temasku o řád nižší.

Čeho se vyvarovat při investici do kryptoměn:
Video placeholde
Pět způsobů, jak přijít o vše na kryptoměnách • Videohub

Policejní zásah napsal jasnou tečku za smrští podivných mediálních vyjádření Bankmana-Frieda v posledních dnech. „Udělám cokoli, abych svou chybu napravil a klientům FTX ztráty kompenzoval,“ uvedl například před pár dny v interview pro BBC na otázku, zda by založil novou kryptoburzu s vlastním tokenem.

Počet poškozených přesahuje milion a celková způsobená škoda dosahuje téměř padesáti miliard dolarů. Bankman-Fried odmítá uznat, že by vědomě způsobil podvod. Obhajuje se slovy, že zkrátka nebyl tak kompetentní, jak si o sobě myslel.

Jako dítě za volantem

„Sam připomíná 14leté dítě, které si kradmo půjčilo auto svých rodičů a zjistilo, že v něm jsou tisíce dolarů, pistole a drogy. To dítě sice s ničím z toho nemá zkušenost, ale chce se vydat za dobrodružstvím,“ řekl v podcastu PBD o exšéfovi FTX Michael Saylor, zakladatel byznysově analytické společnosti MicroStrategy, která drží ve své rozvaze na 130 tisíc bitcoinů.

Bankman-Fried si nabral od svých firem z impéria FTX miliardové půjčky „jištěné“ vlastním tokenem FTT. Reálně se ale jednalo o prostředky klientů kryptoburzy, s nimiž Bankman-Fried a jeho firmy podle slov Saylora gamblovali.

Podobné praktiky jsou v USA nelegální, tam však měla FTX registrovanou jen část byznysu, zbytek byl off-shore. Kolaps FTX ovšem nepřežila ani její americká dcera, která měla teoreticky podléhat aspoň určitému stupni regulace.

Proč casino jménem FTX fungovalo tak dlouho a v čem všem Bankman-Fried pochybil, to budou řešit soudy i američtí zákonodárci. Kongres na 13. prosince naplánoval zahájení vyšetřování okolností pádu FTX. Bankrot firmy už nyní přináší řadu vedlejších efektů. Nejde jen o pád hodnoty trhu s kryptoměnami, který se od loňských rekordních hodnot brutálně propadl.

Válka o krypto

Podle Saylora navíc případ FTX dále vyostřil údajnou guerillovou válku probíhající ve světě kryptoměn.

Bankman-Fried lobboval za zájmy svého byznysu u politiků, vydával si svůj vlastní token a kritizoval bitcoin za údajnou škodlivost jeho těžby pro životní prostředí.

Exšéf FTX vykazoval mnoho rysů, které dráždily skalní bitcoinisty, mezi něž se Saylor řadí. „Bitcoinová komunita považovala už dlouho za podezřelé, když si někdo jen tak vydává vlastní neregulovanou obdobu cenného papíru. Sam se provinil tím, že to byl shitcoiner,“ dodal Saylor.

Pro fanoušky bitcoinu jako on je ale „shitcoin“ každá kryptoměna, která není bitcoin. Kromě toho prosazují důslednější odlišování bitcoinu a „krypta“, kam řadí všechny alternativní kryptoměny či blockchainové projekty.

Z neziskovky až mezi nejbohatší

Bankman-Fried, vystudovaný fyzik s titulem z prestižního Massachusetts Institute of Technology, začal kariéru ve finanční společnosti Jane Street, která založila své obchodování na kvantitativních modelech. Následně se v roce 2017 vzhledem ke svým filantropickým sklonům přesunul do neziskového sektoru. Ve stejné době jej zaujal svět kryptoměn, přesněji bitcoinu.

Příležitost k výdělku slušné sumy objevil v rozdílu ceny bitcoinu na burzách v USA oproti Japonsku a Jižní Koreji, který leckdy činil desítky procent. V případě Koreje se tento jev běžně označuje kimči (tradiční korejská příloha v podobě pikantního křupavého salátu z nakládané a fermentované zeleniny a dalších ingrediencí – pozn. red.) prémie. Právě tato bitcoinová arbitráž vysloužila Bankmanu-Friedovi přirovnání k legendám Wall Street.

„Obchodoval jsem celou noc a pak přes den pracoval,“ vzpomínal v květnovém rozhovoru pro víkendovou přílohu Financial Times. Když viděl, jak mu obchody s bitcoinem vydělávají, opustil neziskovku, pro kterou pracoval, a začal se tradingu věnovat naplno. Tehdy založil svou první firmu Alameda Research.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!