Bitcoin není jedinou zajímavou kryptoměnou, ty ostatní se zhodnocují o stovky procent

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Magazín Fintech
Automat na bitcoin
Bitcoin
bitcoin
USB zařízení na těžbu bitcoinu
8
Fotogalerie

Loňský rok patřil co do výše měnového zhodnocení bitcoinu, letošním šampionem jsou zatím jeho deriváty jako Dash, Ethereum či Monero. Zdražily v průměru více než pětinásobně.

"Kdo na přelomu roku nakoupil kryptoměnu Dash, slibující okamžité potvrzení transakcí, za 11 dolarů, může ji dnes prodat za 106 dolarů. Ethereum, po bitcoinu nejrozšířenější kryptovaluta, vyšplhala z osmi na 43 dolarů." Celková hodnota alternativních kryptoměn (altcoinů) se k poměru v bitcoinu zvýšila na 28 procent a nominálně dosahuje necelých šesti miliard dolarů. Jak upozorňuje portál Coindesk, jde o nejvyšší poměr za poslední čtyři roky, tedy za období existence tzv. Indexu dominance bitcoinu.

Popularizátor digitálních valut a člen komunity Paralelní Polis Karel Fillner dává popsaný trend do souvislosti obecně rostoucího zájmu o kryptoměny. "Navíc je rozdíl, jestli investujete do bitcoinu v ceně 1100 dolarů za kus, nebo do altcoinů v dolarové, nebo centové hodnotě, tam je prostor pro další spekulace," dodává Fillner. 

Bitcoin, nejrozšířenější, ale také nejstarší a de facto také nejzastaralejší kryptoměna, od počátku letošního roku rovněž zvýšil svou hodnotu, ovšem "jen" o deset procent. Ve prospěch altcoinů hraje právě i technologická úroveň – bitcoin mohou převýšit co do rychlosti potvrzování transakcí či úrovní jejich anonymity, na druhou stranu jde v porovnání s bitcoinem o centralizovanější řešení.

"V extrémním případě některá z nich může částečně nahradit bitcoin – především u mikroplateb, kde je současná výše poplatků za potvrzení transakcí naprosto neúnosná," upřesnil Fillner. K dominanci bitcoinu ovšem přispívá také to, že většina nákupů altcoinů probíhá jeho prostřednictvím.

Postavení nejrozšířenější kryptovaluty ovšem může komplikovat aktuální debata v komunitě bitcoinových vývojářů a obchodníků. Kvůli sporům mezi zastánci různých řešení problému s rychlostí transakcí dokonce sílí spekulace, že se bitcoin rozštěpí na dvě měny – původní bitcoin a tzv. Bitcoin Unlimited s novým, rychlým protokolem. Popsané schizma dočasně poslalo kurz bitcoinu pod tisíc dolarů.

Ve hře je nicméně i řešení kompromisní, které rychlost transakcí optimalizuje, ale bitcoinovou technologii radikálně nemění. Přední světové burzy kryptoměn současně uvedly, že pokud by k rozštěpení bitcoinu došlo, vylepšenou kryptoměnu by zalistovaly nikoliv pod názvem bitcoin, ale právě jako Bitcoin Unlimited – tedy jako další z řady kryptoměnových derivátů. 

Komunita by vznik burzovního fondu nijak nadšeně nevítala, říká Fillner

Kurz bitcoinu prudce klesl také před deseti dny po zamítnutí vzniku prvního burzovně obchodovaného fondu (ETF) založeného na této valutě. Nyní se opět pohybuje v cenové hladině kolem 1100 dolarů, tedy na jen o málo nižší úrovni jako před verdiktem americké Komise pro cenné papíry a burzy.

Člen komunity Paralelní Polis Karel Fillner upozorňuje, že vytvoření ETF by paradoxně mohlo bitcoinu i uškodit.

Podle Fillnera by zelená pro ETF znamenala milník především pro institucionální investory "a další, kteří nemají kapacitu na zkoumání všech detailů kolem bitcoinových burz či zabezpečení kryptoměn. Přesto by se chtěli svézt na vlně zájmu o digitální měny a inovativní technologie," míní člen komunity Paralelní Polis a provozovatel oborového webu btctip.cz.

"Dodalo by to kryptoměnám další úroveň legitimity, přestože bitcoinová komunita by samotný vznik ETF vlastně nijak nadšeně nevítala. Právě proto, že kdo chce do bitcoinu investovat, ETF fond k tomu nepotřebuje a podobná centralizovaná nákupní místa nahrávají snahám o další regulaci," doplnil Fillner, jehož web zároveň upozorňuje na mnohá podvodná schémata, která se za investice do kryptoměn pouze vydávají. Šiřitelé těchto schémat by paradoxně větší legitimu bitcoinu zneužili pro sebe, varuje publicita.

"Drzost propagátorů scamů typu OneCoin by se tím zcela jistě neumenšila. Naopak by, podobně jako dnes, bitcoin ještě více sloužil jako vzor a vějička pro málo informované vkladatele peněz do těchto podvodných schémat," upřesnil Fillner.

Více se o tématu kryptoměn dočtete v magazínu E15 Premium>>>

Video placeholde

Magazín Fintech • E15