Bitcoin tu zůstane, ale stane se nudnější, říká investor Štěpán Pírko

Investiční manažer Štěpán Pirko řídí portfolio fondu Champions Fund.

Investiční manažer Štěpán Pirko řídí portfolio fondu Champions Fund. Zdroj: archiv Štěpán Pirko

V letošním roce se fondu kvalifikovaných investorů Champions Fund, který řídí portfolio manažer Štěpán Pírko, daří. A to i navzdory propadům na akciových a dluhopisových trzích. Ke konci října bylo zhodnocení fondu bezmála 20 procent. Výrazně tomu napomohly obchody s termínovými kontrakty, anglicky futures. Takzvaná strategie managed futures letos výrazně těží z trendů například na měnových či komoditních trzích. „Mezi nejzajímavější obchody letošního roku patří pokles japonského jenu, britské libry a eura vůči dolaru,“ říká Pírko v rozhovoru pro deník E15. 

Jaký je váš pohled na trhy? Můžeme v dohledné době očekávat nový býčí trh a návrat na nová maxima?

Mnoho investorů si od poslední velké finanční krize v roce 2008 zvyklo na to, že pokaždé když akciové trhy padají, přispěchají centrální banky se záchranným opatřením a indexy se rychle zotaví a zamíří na nová maxima. Lidé tak poměrně logicky očekávají, že tento princip bude platit i nadále a toto očekávání ještě více zesílil poslední obrat při vypuknutí covidu. Mnoho lidí při propadech nakoupilo a po prudké otočce trhů rychle zbohatlo.

Podle mého názoru se ale situace zásadně změnila s příchodem vysoké inflace. Dosud bylo rozhodnutí centrálních bankéřů zachránit kapitálové trhy mnohem jednodušší, protože nemuseli nic obětovat. Nyní musejí volit mezi tím, zda zachrání bohaté, tedy kapitálový trh, nebo zda budou bojovat s inflací a upřednostní tak zájem všech obyvatel. Zatím volí jako prioritu zájem lidu a kapitálové trhy jsou až na druhém místě.

Dá se naopak u některých částí trhu očekávat, že už se řada akciových titulů či jiných aktiv na nová maxima nepodívá?

Propad některých akcií a prakticky všech kryptoměn o vysoké desítky procent od počátku roku velmi připomíná splasknutí internetové bubliny v letech 2000 až 2002. Z této paralely lze dovodit, že mnoho akcií i kryptoměn se nejen nepodívá na nová maxima, ale přestane existovat. Domnívám se, že období, kdy se řada lidí dívala na kryptoměny jako na prostředek k rychlému zbohatnutí, je už za námi, a to nenávratně. Je možné, že se z bitcoinu stane nudnější, alternativní aktivum k tradičnějším investičním nástrojům, jako jsou akcie či dluhopisy, komodity nebo zlato. 

Jaký je vůbec váš pohled na kryptoměny?

Na rozdíl od kryptoskeptiků se domnívám, že některé kryptoměny již prokázaly, že nejsou pouhými tulipánovými cibulkami. Mnoho lidí včetně řady zkušených, úspěšných a zámožných investorů již přijalo kryptoměny jako další aktivum a vidí v něm hodnotu. Kritici namítají, že kryptoměny nemají žádný užitek, a tudíž je jejich hodnota nulová. Jaký má ale užitek známka modrý mauritius? Je to malý kousek papírku a má hodnotu sto milionů korun. A k čemu je užitečný?

Podobně bychom mohli polemizovat o hodnotě obrazů. A hodnota kryptoměn nespočívá pouze v jejich omezeném množství. Doba jde kupředu a kryptoměny jsou podle mého názoru inovací, která přežije a bude se dále rozvíjet s potenciálem změnit mnoho věcí, které dnes považujeme za dané.

Podívejme se blíže na váš fond. Jak se mu letos daří?

Ke konci října byl plus 19 procent.

A dlouhodobější výkonnost?

Od spuštění fondu v roce 2017 je každý rok v plusu kromě roku 2018. V tomto roce jsme si prožili vlastní „Lehman Brothers“ událost, kdy zkrachovala americká finanční instituce, kde jsme měli vloženu vzhledem k malé tehdejší velikosti fondu poměrně velkou část prostředků. I přes důkladné due diligence této instituce, její dlouhodobou historii a mnoho ocenění jsme se této události nevyhnuli a to nás stálo asi 35 procent majetku. Kromě tohoto roku fond vydělává v průměru zhruba 10 procent ročně čistého. Díky velké diverzifikaci a aktivnímu řízení fond vykazoval pozitivní čísla například i v období covidu nebo při propadech trhů v letošním roce.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!