BlackRock rozjel první podílový fond v Číně. Je to tragická chyba, kritizuje Soros

Miliardář George Soros napadl vstup BlackRocku do Číny.

Miliardář George Soros napadl vstup BlackRocku do Číny. Zdroj: Reuters

Vstup amerického investičního obra BlackRock na největší asijský trh se neobešel bez kontroverze. Poté co spustil svůj první podílový fond pro čínské klienty, schytal tvrdou kritiku miliardáře George Sorose. Ten označil krok BlackRocku za tragickou chybu, která je nejen špatnou investicí, ale také hrozbou pro bezpečnost Spojených států.

BlackRock od čínských investorů vybral 6,7 miliardy jüanů, zhruba 22,3 miliardy korun. Poté nabírání nových investorů předčasně ukončil, aniž dosáhl původního cíle osmi miliard jüanů. Podle zdrojů agentury Bloomberg se tak rozhodl proto, aby mohl dříve začít s investováním získaných prostředků. Fond přilákal více než 111 tisíc investorů.

Američané se tak stali prvním správcem čínského podílového fondu plně v rukou zahraničního subjektu. BlackRock tak vstupuje na trh, kterému dominují lokální společnosti, zároveň je to trh rychle rostoucí. Nové podílové fondy v Číně od začátku roku do srpna nabraly investice za dva biliony jüanů, kolem 6,7 bilionu korun. To je více než dosavadní údaje za celé roky s výjimkou toho loňského, který byl s investorskými vklady do podílových fondů za 3,1 bilionu jüanů rekordní.

Vstup BlackRocku do Číny je však podle miliardáře a filantropa George Sorose krok špatným směrem. Ve svém komentáři pro deník Wall Street Journal s titulkem „Čínský omyl BlackRocku“ napsal, že rozhodnutí firmy investovat v Číně miliardy dolarů je chyba, za kterou zaplatí klienti fondu, kteří pravděpodobně přijdou o část investic.

Soros se odvolává na nedávné tažení čínské vlády proti technologickým společnostem, které je podle něj důkazem, že „režim vnímá všechny čínské firmy jako nástroje státu jedné strany“. Nyní sice vládní opatření dopadla na jeden konkrétní sektor, situaci je ale nutné vnímat jako důkaz, že prezident Si Ťin-pching udělá cokoli, aby se udržel u moci, domnívá se Soros.

Iniciativa BlackRocku také ohrožuje americkou národní bezpečnost i další světové demokracie, protože „peníze investované v Číně pomáhají podepřít režim prezidenta Si, který je represivní doma a agresivní v zahraničí,“ varoval Soros.

Americko-maďarský veterán investičního světa varuje před Čínou a Si Ťin-pchingovou vládou dlouhodobě. Například přede dvěma lety na ekonomickém fóru v Davosu označil čínského prezidenta za největšího nepřítele otevřené společnosti a doporučil Západu tvrdý postup proti čínským technologickým firmám jako Huawei nebo ZTE. Zároveň upozornil, že nové technologie jako umělá inteligence či strojové učení jsou mimořádně nebezpečné, pokud se dostanou do rukou autoritářským režimům.

BlackRock Sorosovu kritiku odmítá. „Celková obchodní výměna mezi oběma zeměmi v roce 2020 přesáhla 600 miliard dolarů. Američtí správci aktiv a další finanční instituce prostřednictvím naší investiční činnosti přispívají k vzájemné hospodářské provázanosti dvou největších ekonomik světa,“ uvedla firma v reakci na Sorosův komentář. Klientům BlackRock v srpnu doporučil, aby svá portfolia více otevřeli čínským aktivům.