Brexit přinesl chaos, finanční trhy zažily černý pátek

Budova londýnské burzy LSE

Budova londýnské burzy LSE Zdroj: CC BY SA 2.0: Elias Gayles via Flickr

Akcie i komodity prožily černý pátek, když se jako bouře přehnala finančními trhy ostrá reakce na rozhodnutí britských voličů vystoupit z Evropské unie. Výsledek zaskočil drtivou většinu investorů, kteří strávili poslední týdny přípravou na opačný výsledek britského referenda.

Britská libra vůči americkému dolaru oslabila na hodnoty nevídané od poloviny osmdesátých let minulého století. Britská centrální banka bude nyní muset navíc ve snaze zabránit propadu ekonomiky snížit úrokové sazby ze současných 0,5 procenta. Analytici očekávají pád na nulu během následujících měsíců, což ještě více oslabí britskou měnu.

Akciové trhy zpočátku ztrácely až deset procent, část ztrát během pátečního obchodování ale umazaly. Britské akcie nakonec skončily jen se ztrátou 3,2 procenta, ačkoliv ráno ztrácely až devět procent. Hůře než ostrovní index FTSE 100 si vedly německé akcie, které odepsaly téměř sedm procent, a pražská burza se ztrátou 4,6 procenta.

„Brexit znamená, že nastane dlouhé období, kdy bude Británie vyjednávat o budoucí podobě svého vztahu s největším obchodním partnerem. Řada investorů nebude čekat na výsledek,“ říká Aleš Prandstetter, hlavní investiční stratég ČSOB Asset Management. „V důsledku brexitu očekáváme, že nastane odliv investičních prostředků z Evropy jako celku.“

Vývoj indexu FTSE 100Graphical visualization of market data.

Ze strachu investorů profitovalo zlato, které posílilo o více než 4 procenta na 1316 dolarů za trojskou unci, a japonský jen, který si v pátek připsal dvě procenta. „Investoři mají problém odhadnout dopad vystoupení Velké Británie z EU, podobné tápání a výprodeje akcií jsme viděli po pádu Lehman Brothers či během řecké krize,“ uvedla pro deník Financial Times Lena Komilevová z G+ Economics. „Brexit bude mít hluboký ekonomický a strukturální dopad na britskou a evropskou ekonomiku,“ dodala.

Výsledky vybraných akciových indexu (v procentech)
DAX–6,8
FTSE 100–3,2
Nikkei–7,9
PX–4,6
S&P 500–3,6
Bankéři v Londýně mohou ztratit práci
Po vítězství brexitu ve čtvrtečním referendu jsou v londýnském finančním středisku City ohroženy desetitisíce pracovních míst, tvrdí londýnský večerník London Evening Standard. Ještě před hlasováním několik bank varovalo, že brexit oslabí důvody pro to, aby měly v Londýně tolik zaměstnanců. Americká banka JPMorgan uvedla, že by mohla v Británii zrušit až 4000 míst, zatímco britská HSBC zvažovala přesun 1000 míst do pařížské odbočky.
V celé Británii pracuje ve finančním sektoru přibližně 1,1 milionu lidí, z toho 360 tisíc v City. Z nich je 78 procent „domácích“ a 11 procent ze zemí Evropské unie, především z Irska, Itálie a z Francie. FT spekulují, která města by mohla přetáhnout Londýnu zaměstnance. Většina bank odmítá Paříž a problematický je i Frankfurt nad Mohanem.