Británie uvolní pravidla pro vstup na akciovou burzu. Chce přivábit více startupů

Londýnská burza patří k největším akciovým trhům na světě, od finanční krize v roce 2008 však přišla o čtyřicet procent titulů.

Londýnská burza patří k největším akciovým trhům na světě, od finanční krize v roce 2008 však přišla o čtyřicet procent titulů. Zdroj: profimedia.cz

Regulátoři chtějí do Londýna nalákat více technologických startupů.
2
Fotogalerie

Britský tržní regulátor FCA (The Financial Conduct Authority) plánuje v nejbližší době zjednodušit pravidla pro vstup firem na akciovou burzu v Londýně. Chce tak do země přilákat více inovativních technologických startupů, informuje deník The Financial Times

„Pravidla se neměnila od osmdesátých let minulého století. Je tedy na čase zahájit otevřenou diskuzi a ujistit se, zda jsou vhodná pro budoucnost, abychom měli přístupnější, konkurenceschopnější a rostoucí trh, který bude atraktivní pro různorodé společnosti,“ uvedla ředitelka FCA pro dozor nad trhem Clare Coleová.  

FCA především navrhuje, aby byl zrušen stávající dvouúrovňový systém pro primární úpis akcií. Firmy, které se chtějí zapsat na londýnskou burzu, si v současné době musejí vybrat mezi standardním a prémiovým IPO. 

Pro standardní vstup na akciový trh stačí splnit mírnější podmínky. Tyto podniky však nemohou být zařazeny do indexu FTSE a podle kritiků jsou zbytečně stigmatizovány. To vede šéfy startupů, které nemají na prémiovou kategorii, aby se přihlásili na burzu v jiné zemi, kde jsou pravidla flexibilnější.

Investice v časech krve a slz:

Video placeholde
Investice v časech krve a slz. Válka přesměrovala peníze na nové adresy • Videhub

Na základě nového návrhu FCA by všechny společnosti vstupující na burzu ve Spojeném království musely splnit jednotná pravidla a až poté by si mohly dobrovolně zvolit další přísnější závazky. „Firmy a jejich akcionáři by se sami rozhodli, zda jsou tato dodatečná kritéria pro ně vhodná,“ píše se v dokumentu, který FCA zveřejnila ve čtvrtek.  

Počet společností, s jejichž cennými papíry se obchoduje v Británii, klesl od finanční krize v roce 2008 o čtyřicet procent. Mezi roky 2015 a 2020 připadalo na Spojené království pouhých pět procent ze všech světových IPO. 

Trend se obrátil teprve loni, kdy se zájem firem o britský trh po dlouhé době zvýšil, a nováčci na londýnské burze vybrali bezmála sedmnáct miliard liber, skoro půl bilionu korun, což je nejvyšší suma za posledních čtrnáct let. Letos by na tento úspěch Londýn rád navázal. Zvlášť když se mu po brexitu snaží uzmout jeho dominantní pozici mezi finančnickými centry města jako je Paříž, Frankfurt či Amsterdam. 

Mnoho britských společností odchází také do Spojených států, kde jsou pravidla pro primární úpis akcií velmi uvolněná. Londýn se například v současné době přetahuje s New Yorkem o IPO britského výrobce počítačových čipů Arm. Jeho majitel, japonská SoftBank, hodlá uvést Arm na burzu v příštím roce. Podnik by mohl dosáhnout tržního ohodnocení kolem šedesáti miliard dolarů, asi 1,4 bilionu korun. 

Právnička Delphine Currieová z nadnárodní advokátní kanceláře Reed Smith je přesvědčena, že navrhované změny v systému by mohly přinést ovoce. „Poslední soubor návrhů pravděpodobně přiláká do Londýna více firem a zároveň stále poskytuje adekvátní ochranu investorům. Rok 2021 byl, pokud jde o IPO, nejúspěšnější od roku 2007. To naznačuje, že FCA dělá svou práci dobře,“ myslí si Currieová.