V Londýně či New Yorku už akcie ruských firem nebudou k mání. Duma přijala nový zákon

Na moskevské burze se od konce března opět obchoduje.

Na moskevské burze se od konce března opět obchoduje. Zdroj: Reuters

Mezinárodní investoři se už k cenným papírům ruských firem nedostanou tak snadno – pokud by tedy o ně vzhledem k ruské agresi na Ukrajině vůbec měli zájem. Státní duma, dolní komora ruského federálního shromáždění, schválila ve třetím čtení zákon, který nařizuje stažení akcií v Rusku registrovaných firem ze zahraničních burz.

Podle zákona, který ještě musí potvrdit horní komora a podepsat prezident Vladimir Putin, budou certifikáty čili depositary receipts, s nimiž se donedávna obchodovalo v dolarech na západních trzích, konvertovány do akcií obchodovaných v Rusku, konkrétně na burze cenných papírů v Moskvě. Jejich měnou bude rubl.  

Opatření se týká cenných papírů takových obrů, jakými jsou Sberbank, Gazprom či Rosněfť. Pro ně bylo zalistování na londýnské či newyorské burze do značné míry otázkou prestiže. Po ruské invazi na Ukrajinu na konci února se však kurzy jejich akcií značně propadly, v případě Sberbank téměř na nulu. Následně bylo na počátku března obchodování na dobu neurčitou pozastaveno. A obnoveno, jak přijetí zákona ukazuje, už pravděpodobně nebude.

Video placeholde
SWIFT - Co znamená tato matka všech sankcí pro Rusko • Videohub

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!