Britské akcie razantně posílily. Včetně investic Křetínského a Tkáče

Daniel Křetínský a Patrik Tkáč v Británii minulý rok mohutně investovali prostřednictvím společnosti Vesa Equity Investment. Ta je nyní největším akcionářem v Royal Mail.

Daniel Křetínský a Patrik Tkáč v Británii minulý rok mohutně investovali prostřednictvím společnosti Vesa Equity Investment. Ta je nyní největším akcionářem v Royal Mail. Zdroj: profimedia

Začátek letošního roku se londýnské burze skutečně vydařil. Za první tři dny vzrostla podle indexu FTSE 100 o 5,9 procenta, což je nejlepší začátek obchodování v historii. Za celý týden pak londýnský parket posílil o zhruba šest procent. Poráží tak ostatní velké evropské burzy.

Prudký růst britských akcií může těšit rovněž miliardářské duo Daniel Křetínský a Patrik Tkáč, kteří v Británii minulý rok mohutně investovali prostřednictvím společnosti Vesa Equity Investment. Nakoupili balíky akcií britské pošty Royal Mail a obchodního řetězce Sainsbury’s. Oba miliardáři jsou spoluvlastníky vydavatele deníku E15.

V Royal Mail je Vesa dokonce největším akcionářem s 13,1 procenta akcií. Oba miliardáři začali akcie nakupovat v dubnu loňského roku, kdy se jejich cena pohybovala okolo 1,5 libry. Následně ještě akcie přikupovali. „V případě Royal Mail obzvláště oceňujeme tradici společnosti a význam služby, kterou poskytuje veřejnosti,“ komentoval již dříve investici Křetínského mluvčí Daniel Častvaj.

Během pátečního odpoledne se akcie britské pošty už prodávaly za zhruba 3,6 libry. Od začátku letošního roku posílily o téměř sedm procent.

Ještě větší jízdu předvedly v minulém týdnu akcie Sainsbury’s, které vyletěly o zhruba osm procent na více než 240 pencí. V britském obchodním řetězci vlastní od září Křetínský s Tkáčem zhruba tříprocentní podíl. V té době se akcie pohybovaly hluboko pod cenou 200 pencí.

Letošní vývoj akcií nechtěl Častvaj komentovat. „Z regulatorních důvodů nemůžeme jako významní akcionáři těchto veřejně obchodovaných společností poskytovat žádné komentáře, které by mohly mít vliv na cenu akcií,“ uvedl.

Experti ale hodnotí akciové pozice Vesy v Británii pozitivně. „Obě investice dávají smysl. Jde o společnosti orientované na zákazníka,“ říká Aleš Prandstetter, výkonný ředitel obchodníka s cennými papíry eFrank.cz. Sainsbury’s navíc může podle něj vydělat na rostoucí spotřebě, až se oživí britská ekonomika.

Akcie britského řetězce ale může podle expertů táhnout ještě jedna věc. Na britském trhu se totiž čeká konsolidace poté, co miliardáři Mohsin a Zuber Issa společně s investiční skupinou TDR Capital ovládli řetězec Asda.

Právě podíly Křetínského a Qatar Investment Authority v Sainsbury's zmiňuje analýza Andrey Felsted z agentury Bloomberg jako důležité pro investora, který bude usilovat o ovládnutí tohoto řetězce. „Pokud potenciální kupec dokáže přesvědčit tyto akcionáře k prodeji, může mu to umožnit, aby zvítězil nad ostatními investory,“ dodává analýza.

Obě Křetínského firmy nicméně těží i z oživeného zájmu investorů o britské akcie. „Přispěla k tomu dohoda mezi Evropskou unií a Británií,“ dodává Prandstetter. To však není jediný faktor.

Americká banka Citigroup považuje britské akcie za rozumně oceněné. Ostatně v minulém roce londýnská burza zažila největší propad od finanční krize 2008, když klesla o 14,3 procenta. Nyní se však dostává opět do hledáčku investorů, kteří nakupují zejména akcie bank, těžařských firem a energetických společností.

„Trhy se jasně připravují na prudký růst poptávky po komoditách kvůli velkým ekologickým infrastrukturním plánům v Evropě a USA,“ prohlásil Joshua Mahony, analytik IG Group Holdings.