Křetínský s Tkáčem se stali nejsilnějšími akcionáři v britské poště Royal Mail

Britské poštovní známky

Britské poštovní známky Zdroj: Profimedia

Pošta v městě Wetherby v britském hrabství West Yorkshire
Miliardář Daniel Křetínský, mimo jiné vlastník fotbalové Sparty.
Miliardář Patrik Tkáč
4
Fotogalerie

Investiční fond Vesa Equity ovládaný miliardářským duem Daniel Křetínský a Patrik Tkáč posílil svou pozici v britské poště Royal Mail. Podle informací z londýnské burzy jsou nyní největšími akcionáři se zhruba třináctiprocentním podílem. Zatímco Vesa Equity průběžně přikupuje, dosud největší akcionář, britský fond Schroders, prodával. 

Hodnota investice Vesy byla podle ceny akcií z pondělního dopoledne zhruba 7,4 miliardy korun. Pro fond Vesa je to zatím zisková operace, většinu podílu nakoupila v minulých týdnech a měsících za nižší ceny. Na zhruba pět procent akcií Royal Mail se Vesa dostala v květnu, kdy byl titul oproti současnosti levnější zhruba o patnáct procent. 

Sílící pozice Vesy si všímají i britská média. Spekulují o tom, jaké další kroky v řízení firmy Křetínský s Tkáčem (spoluvlastníci vydavatele deníku E15 – pozn. red.) podniknou.

Analytici například upozorňují na téma možného rozdělení firmy na britskou část a evropskou balíkovou službu GLS. Dalším důležitým tématem kolem Royal Mail je obsazení top managementu společnosti.

V květnu skončil po dvou letech ve vedení generální ředitel Rico Back. Prozatímním ředitelem byl jmenován Stuart Simpson. V červnu oznámila Royal Mail postupné propuštění dvou tisícovek manažerů s ambicí ušetřit 130 milionů liber. 

Vesa podle Křetínského mluvčího Daniela Častvaje investuje do firem na základě jejich fundamentální hodnoty. „V případě Royal Mail obzvláště oceňujeme tradici a význam služby, kterou poskytuje veřejnosti,“ uvedl už dříve Častvaj s tím, že Vesa nevylučuje možnost zvýšení ani snížení svého podílu.

Pro Křetínského s Tkáčem je Royal Mail jedním z řady projektů jejich širší mezinárodní expanze. V nedávné době získali nákupem akcií vliv například na německý retailový řetězec Metro, francouzskou síť supermarketů Casino či na francouzská média včetně známého deníku Le Monde.

V oblasti maloobchodu pak investovali do akcií amerických řetězců Macy’s nebo Foot Locker. Skupina EPH, kterou Křetínský řídí, je aktivní na evropském energetickém trhu, i ve Velké Británii vlastní několik elektráren.