Burzovní nováčci prodávali akcie v rekordním objemu. Nejvíce peněz získala firma Rivian

Prodej akcií automobilky Rivian byl největším IPO roku 2021.

Prodej akcií automobilky Rivian byl největším IPO roku 2021. Zdroj: Rivian

Počty nových akciových titulů na světových burzách byly v uplynulém roce nejvyšší za poslední dvacet let. Celkem proběhlo 2388 primárních veřejných nabídek, do kterých investoři vložili podle údajů poradenské společnosti EY 453 miliard dolarů, v přepočtu zhruba 10 bilionů korun. Nejzajímavější prodeje akcií se uskutečnily na burzách v USA – vrcholem bylo listopadové IPO ambiciózního výrobce elektromobilů Rivian.

Výrazně pozitivnímu trendu v počtech a objemech IPO, což je zkratka používaná pro primární veřejné nabídky či anglicky initial public offering, napomohl optimismus firem i investorů podpořený zahájením očkování proti covidu, oživením globální ekonomiky po krizi v roce 2020 a také dostatkem likvidity na finančních trzích díky aktivní podpoře ekonomik ze strany centrálních bank a vlád.  

Trhem číslo jedna pro vstupy nových akciových titulů na burzy byly samozřejmě Spojené státy, které mají nejrozvinutější kapitálový trh. Na amerických burzách NYSE (New York Stock Exchange) a Nasdaq prodali burzovní nováčci akcie za přibližně 155 miliard dolarů. Počet IPO dosáhl čísla 416. V obou případech šlo oproti roku 2020 o nárůst více než o 80 procent. Počet IPO byl nejvyšší od přelomu tisíciletí, kdy vrcholila internetová horečka, objem prodaných akcií v IPO byl dokonce nejvyšší v historii.

Dalších zhruba 144 miliard od investorů vybraly v roce 2021 takzvané special purpose acquisition companies, zkráceně SPAC. Bylo jich na šest set. Díky nim se na burzy dostalo dalších přibližně 200 firem, které do té doby stály mimo veřejné akciové trhy. 

 „Pro Ameriku to byl rekordní rok. Vzestup počtu nových veřejně obchodovaných firem byl tažen vysokými valuacemi, prostředím nízkých úrokových sazeb a apetitem investorů po akciích,“ okomentovala vývoj Rachel Gerrinovgová ze společnosti EY. Silný trend příchodu firem na burzy by podle ní mohl pokračovat i v roce 2022.

Investice roku 2021: Komodity, akcie, kryptoměny i dluhopisy

Video placeholde
Investice roku 2021: Komodity, akcie, kryptoměny i dluhopisy • Videohub

Celkem 27 firem dokázalo prodat investorům v rámci primární veřejné nabídky akcie za více než jednu miliardu dolarů. To je historicky nejvíce v jednom roce. Největším IPO roku byl prodej akcií výrobce elektromobilů Rivian, jemuž vstup na burzu vynesl téměř 12 miliard dolarů, v přepočtu zhruba 266 miliard korun. Šlo o největší IPO od roku 2014, kdy se na newyorské burze začalo obchodovat s akciemi čínské technologické skupiny Alibaba.

Do desítky největších IPO v USA se dostaly také jihokorejská e-commerce společnost Coupang, čínská taxi platforma Didi, brazilská fintech banka Nubank, americký výrobce procesorů GlobalFoundries či populární americká brokerská platforma Robinhood. 

Nově se v roce 2021 objevily na burze rovněž akcie kryptoměnové burzy Coinbase – ta však namísto IPO zvolila takzvaný direct listing, tedy prodej akcií bez předchozího úpisu investorům.

Přestože však na akciové trhy mířily zajímavé firmy, akcie burzovních nováčků nebyly v uplynulém roce výdělečnou investicí. Ukazuje to například vývoj ceny podílových listů burzovně obchodovaného fondu Renaissance IPO ETF, který se na takovéto firmy zaměřuje. Kurz je v porovnání se začátkem roku nižší o více než 10 procent. Pro srovnání – nejvýznamnější americký index S&P 500 letos posílil zhruba o čtvrtinu.

Největší IPO roku 2021 na burzách ve Spojených státech (NYSE a Nasdaq)

(v závorce objem prodaných akcií v miliardách USD)

  1. Rivian (USA, výroba aut) – 11,93
  2. Coupang (J. Korea, e-commerce) – 4,55
  3. Didi Global (Čína, taxi platforma) – 4,43
  4. Nubank (Brazílie, bankovnictví) – 2,60
  5. GlobalFoundries (USA, procesory) – 2,58
  6. Bumble (USA, online seznamka) – 2,15
  7. Robinhood Markets (USA, makléřská platforma) – 2,09
  8. AppLovin (USA, mobilní hry) – 2,0
  9. Shoals Technologies (USA, solární technologie) – 1,92
  10. Playtika (Izrael, mobilní hry) – 1,87

Zdroj: Renaissance Capital