Burzy ve Frankfurtu a New Yorku ustupují Bruselu

NYSE Euronext

NYSE Euronext

Deutsche Börse a NYSE Euronext sepsaly pro Evropskou komisi další ústupky, aby umetly cestu zamýšlené fúzi. Podstatou nabídky je prodej některých obchodních aktivit obou společností. „Předložili jsme přepracovaný návrh, který zohledňuje zbylé námitky komise,“ uvedli burzovní operátoři ve společném prohlášení.

Generální ředitelství pro hospodářskou soutěž v Bruselu se obává, že spojením vznikne monopol v oboru termínovaných kontraktů. Z tohoto důvodu zatím fúzi v původní formě odmítlo.

S plánem na ořezání svého portfolia přišly burzy už v listopadu. Jejich úmysl prodat některé méně důležité části se však ukázal jako nedostatečný. Nově se oba parkety rozhodly záběr prodávaného portfolia rozšířit, znovu má jít výhradně o oblasti, jež se týkají derivátů evropských akcií.

Otázkou je, bude-li tato iniciativa strážcům dodržování antikartelových pravidel stačit. Na obratu termínované burzy Eurex se operace s deriváty podílely v loňském roce pěti procenty, na tržbách celé Deutsche Börse dvěma procenty. U termínované burzy Liffe, jež spadá pod NYSE Euronext, se dá tento údaj jen obtížně vyčíslit. Podíl termínovaných obchodů je u zámořského subjektu menší než u německého protějšku a odborníci mu přisuzují objem 30 milionů dolarů. Kontrakty na jednotlivé evropské akcie, patřící pod Liffe, mají být podle dobře informovaných zdrojů na prodej jako celek.

Spojení NYSE Euronext a Deutsche Börse v číslechSpojení NYSE Euronext a Deutsche Börse v číslech | E15

„Ústupky mají vzbudit v komisi dojem, že by v budoucnu mohlo dojít v derivátech ke vzniku konkurečního prostředí,“ myslí si Roland Pfänder, anayltik Commerzbank. Obě burzy totiž komisi slibují, že novému majiteli derivátových součástí umožní přístup k souvisejícím službám. Zájemci mohou dokonce získat licenci k působení v obchodním systému Eurex. „To bylo možné už teď, jenže byla malá poptávka,“ upozorňují znalci.